četvrtak, 22. listopada 2015.

Breskvin moljac-Anarsia lineatella Zell.

Uz breskvinog savijača, najvažniji je štetnik breskve. Osim breskve, napada i šljivu. U Hrvatskoj nije karantenski štetnik, al kako ga nema u nekim zemljama sjeverne Europe nalazi se na A2 listi karantenskih štetnika za Europu.

Štetnik napada
Prva generacija → izboje, ostale generacije → plodove.

Opis štetnika
Odrasli oblik leptira sive je boje. Krila su vrlo uska raspona od 12 do 14 mm. Prednja krila su sivocrne ili smeđe boje s crnom uzdužnom prugom i velikom smeđom mrljom na sredini. Stražnja krila su veća, sive boje i resasta. Na glavi ima dva pipala donje usne koja su sive boje i izbačene prema naprijed.
Jaja su izdužena i narančaste boje.
Gusjenice su čokoladnosmeđe boje i narastu do 14 mm. Imaju crnu glavu. Na rubu svakog segmenta imaju tanku, bijedu prugu koja daje prstenast izgled.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezimi kao sasvim mala gusjenica na granama. Slijedi hranjenje najprije na pupovima a kasnije na izbojima. Kukulji se 10 dana na granama ili lišću. Odrasli leptiri javljaju se u svibnju. Ženka polaže jaja pojedinačno pri bazi lišća od srpnja do kraja rujna. Iz jaja se razvijaju gusjenice. Gusjenice druge generacije napadaju plodove. Njihov razvoj traje 20 do 25 dana. Leptiri ove druge generacije odlažu jaja na grane pa tek izlegle gusjenice zadnje generacije ne čine štete već se zapredu u pukotinama kore gdje prezime ili se ciklus ponavlja.
Ima dvije generacije godišnje.

Šteta koju izaziva štetnik
Gusjenice prve generacije u proljeće napadaju pupove, a kasnije se ubušuju u vrhove izboja na kojima se hrane. Iz jednog izboja može prijeći u drugi i tako redom oštetiti 4 do 6 izboja. Napadnuti izboji venu, lišće na njima žuti, a na kraju izboji se sasvim osuše i pocrne.
Gusjenice druge generacije rijetko napadaju izboje već se češće ubušuju u plodove na mjestima gdje se plod i list ili dva ploda međusobno dodiruju. Meso ploda izgrizaju, bušeći sve do koštice, a hodnike pune izmetom. Plodovi su crvljivi što im smanjuje vrijednost. Na izlaznom otvoru ploda obično se primjećuju nakupine smole.

Zaštita od breskvinog moljca
Suzbijanje je moguće odrezivanjem i spaljivanjem zaraženih vrhova izboja kad smo opazili njihovo venjenje, a prije nego što pocrne.
Male gusjenice možemo uništiti zimskim prskanjem uljanim organofosfornim sredstvima.
U mladim nasadima, krajem travnja ili početkom svibnja treba provesti tretiranje insekticidima ako je zaraženo više od 5% izboja. Ono se ponavlja nekoliko puta čim insekticid izgubi djelovanje.
U starijim nasadima pak se zaštićuju samo plodovi i to srednje i kasno zrelih sorti. Točan rok za suzbijanje može se odrediti na osnovi praćenja leptira pomoću feromona. Neki smatraju pragom odluke 10 leptira u tjedan dana. Najčešće tretiranje započinje krajem lipnja, ponavlja se po potrebi, ali treba voditi računa o karenci korištenog insekticida u odnosu na berbu plodova.
Ekološki prihvatljivi regulatori razvoja kukaca su isto tako učinkoviti i treba im dati prednost. Primjena insekticida na osnovi B. thuringiensis također zadovoljava.
Od kemijskih insekticida za suzbijanje ovog štetnika, dozvolu imaju sredstva na bazi klorpirifosmetila, dimetoata, fentiona, fosalona, deltametrina, alfacipermetrina i dr.