petak, 23. listopada 2015.

Kukavičji suznik-Malacosoma neustria L.

Ovaj štetnik ubraja se u štetnike golobrsta. Najčešće se hrani lišćem šljiva.

Štetnik napada
Lišće.

Opis štetnika
Odrasli leptir žućkasto je smeđe boje. Raspon krila kod mužjaka je 3 do 3,5 cm, a kod ženki 4 do 4,5 cm. Glava, prsa i zadak iste su boje kao i pozadina krila. Prednja krila su blijedožute, oker ili svijetlosmeđe boje sa širokim, tamnim unakrsnim trakicama omeđenim svijetlim linijama. Stražnja krila su crno-bijela. Ženke su tamnije od mužjaka.
Jaja su ovalna, prljavosive boje.
Gusjenice su sivkastoplave. Na leđnoj i bočnoj strani imaju longitudinalne bijele, narančaste i plave pruge, dok ljubičastocrne točkice se nalaze samo na bočnom dijelu tijela. Prekrivene su duguljastim, vlasastim pravi dlakama (setae). Narastu do 5 cm.
Kukuljica je vretenasta, skoro crne boje s ljubičastim primjesama.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime jaja u jajnom leglu spiralno položenom oko tankih jednogodišnjih izboja u više redova poput prstena. U jajnom leglu obično ima 100 do 300 jaja. U svibnju i lipnju tj. 3 do 7 dana nakon što prosječne dnevne temperature dosegnu 11° Cjavljaju se gusjenice. Zadržavaju se u skupinama na sunčanim stranama grana ili na rašljama debljih grana gdje se presvlače. Pokrivene su tankom pređom. Krajem lipnja i u srpnju lete leptiri. Nakon kopulacije ženka odlaže jaja, najčešće noću.


Šteta koju izaziva štetnik
Za većeg napada mogu izazvati golobrst.

Zaštita od kukavičjeg suznika
Kako bi smanjili zarazu, potrebno je odrezati i spaliti grančice na kojima se nalaze jajna legla. Korisno je i zimsko prskanje voćaka uljanim organofosfornim sredstvima.
Izravno suzbijanje obavlja se na početku jačeg napada, kada su gusjenice još male, insekticidima na bazi triklorfona, klorpirifosetila i piretroidima. I neki regulatori razvoja kukaca su učinkoviti.