petak, 23. listopada 2015.

Žilogriz-Capnodis tenebrionis L.

Žilogriz je jedna od najopasnijih štetnika koštičavih voćaka, pa tako i šljive, posebno u našem obalnom dijelu, no prisutan je i u kontinentalnim krajevima.
Štetnik napada
Korijenje.

Opis štetnika
Tijelo žilogriza je dugo 2 do 3 cm, crne je boje sa sivim nadvratnim štitom.
Jaja su bijela, jajolikog oblika i duga 1 do 1,5 mm.
Ličinka naraste i do 6 cm i bijele je boje. Ima jake, crne mandibule.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime odrasli oblici. Kada temperature krajem ožujka porastu preko 15 °C, odrasli postanu aktivni, penju se na grane, izboje gdje grizu peteljke lišća i mlade izboje. Zadržavaju se pretežno na osunčanim dijelovima krošnje. Od lipnja pa do kolovoza odlažu jaja u tlo uz voćke. Jedna ženka odloži 200 do 600 jaja. Iz jaja izlaze ličinke nakon 10 do 20 dana. One ulaze u korijen voćke. Njihov razvoj traje ili 12 ili 24 mjeseca. Iz rano odležanih jaja odrasli oblik se razvije već iduće godine dok iz kasnije odloženih jaja odrasli se javljaju tek nakon dvije godine.

Šteta koju izaziva štetnik
Odrasli oblici se penju u proljeće na grane i mlade izboje na kojima grizu peteljke lišća i mlade izboje što izaziva veće štete samo na sadnicama i mladim voćkama. Ličinke pak ulaze najčešće u srednje debelo korijenje, ali njihovim bušenjem mogu doći i u deblje korijene. Iz korijena mogu prijeći i u stablo ispod ili iznad zemlje.

Zaštita od žilogriza
Suzbijanje je prijeko potrebno provoditi u našim obalnim krajevima svuda gdje se podižu novi nasadi koštičavih voćaka. Osnovnim preventivnim tretiranjem sprečava se ubušavanje ličinki u korijenje.
U vrijeme odlaganja jaja (lipanj) potrebno je tretirati tlo tridesetak cm za sadnice ili do jednog metra za mlade voćke oko stabla s 3 do 5 g aktivne tvari nekog zemljišnog insekticida (klorpirifosetil, foksim) nakon čega se isti mora inkorporirati u gornji sloj tla.
Moguća je i primjena granuliranih insekticida ili formulacija za prskanje.
Kurativne mjere kojima uništavamo ličinke u korijenju su samo djelomično uspješne i moguće samo na manjim površinama. Sastoje se u zalijevanju sadnica ili mladih voćaka spomenutim insekticidima razrjeđenima u vodi.
Također, potrebno je smanjiti broj štetnika sakupljanjem odraslih oblika trešnjom stabla i spaljivanjem zaraženih stabala tj. dijelova s ličinkama.