Osim
jednostavnije njege, prednost ovog uzgojnog oblika je što omogućuje
dobre prirode, visoku kvalitetu plodova zahvaljujući idealnim
svjetlosnim uvjetima što znači da su plodovi izrazitije obojeni,
ujednačeniji i zreliji, a i odnos tvari je vrlo dobar. Vitko vreteno
osigurava brzi ulazak u rod, visoku efektivnost i brz povrat
financijskih sredstava.
U prvoj
godini formiranja vitkog vretena provodnica se skrati na 80 cm visine
kako bi se izazvao rast postranih izboja. Od njih se ostavlja 5 do 7
dobro razvijenih izboja koji su pravilno raspoređeni na provodnici odn.
međusobno razmaknuti oko 20 cm i spiralno raspoređeni. Nakon toga
odstranjuju se cvjetni pupovi. Kad izboji narastu do duljine od 40 cm i
više potrebno ih je savijati pod kutom od 45°. To se može obavljati sve
do lipnja.
U drugoj godini voćku je
potrebno privezati uz armaturu. U slučaju da provodnica nije dovoljno
ojačala potrebno ju je skratiti do prvog jačeg izboja koji će dalje
preuzeti ulogu provodnice. Savinute jednogodišnje grane se ne diraju
odn. ne prikraćuju. U vegetaciji oni izboji koji postaju konkurentni
provodnici ili se pinciraju ili se uklanjaju.
U
trećoj godini se uklanjaju izboji koji su u drugoj godini donijeli rod,
a jednogodišnje izboje je potrebno prorijediti. Kao produljnice
osnovnih grana potrebno je ostaviti jednogodišnje izboje. Dvogodišnje
rodno drvo na osnovnim granama potrebno je prikratiti na optimalan broj
pupova ovisno o položaju grane na voćki, debljini rodne grane i
kondiciji same voćke. Na slabije razvijenim rodnim granama dovoljno je
ostaviti 1 do 2 pupa, dok na dobro razvijenim granama u donjem dijelu
voćke je moguće ostaviti i 5 do 6 pupova.
U
četvrtoj godini najprije je potrebno provodnicu skratiti na željenu
visinu uzgoja. Nakon toga sve izboje uspravnog rasta potrebno je
ukloniti, dok se bočni položeniji izboji ostavljaju kako bi održali
voćku na željenoj visini. Daljnjom pravilnom rezidbom održava se uzgojni
oblik vitkog vretena kojim se postiže dobar raspored grana i krošnje.
Osnovnu rezidbu poželjno je nadopuniti zelenom rezidbom u vegetaciji
kojom se postiže veća prozračnost krošnje i bolja obojenost plodova.