Bolest napada
Mladice, rozgve, listove
Uzročnik bolesti
Gljiva Phomopsis viticola
Simptomi bolesti
Na
peteljkama cvata nastaju tamnosmeđe zone različitih oblika okružene
svijetlim rubom. Na listovima samo nekih sorata dolazi do infekcije. U
početku vegetacije, najčešće uz glavne žile, listovi imaju jednu ili
nekoliko nekroza promjera 1 do 2 mm okruženih žućkastim prstenom.
Zaraženi dio plojke zaostaje u rastu pa se list nabora i deformira.
Na
mladicama se na najdonjim internodijima pojavlju, obično već krajem
svibnja, tamnoplave nekroze duguljasta oblika, zašiljene na krajevima.
Te nekroze mogu obuhvatiti čitavu mladicu pa se ona pod teretom roda ili
zbog vjetra slomi. Kad počnu odrvenjavati, na njima dolazi do promjene
boje. Kod većine sorata dolazi do izbjeljivanja. Kora postaje
srebrnkasta zbog toga što se micelij razvija pod korom te na taj način
ulazi zrak pod koru koja poprima srebrnkastu boju. Pupovi se na
zaraženoj rozgvi otvaraju kasnije nego na zdravoj. Karakteristično je da
obično kreću pupovi na prvim internodijima, zatim se nekoliko pupova na
sredini lucnja ne otvara, a oni na kraju lucnja prolistaju. Iz kore
jednogodišnje rozgve micelij prelazi u staro drvo zbog čega nakon duljeg
vremena dolazi do truljenja i oštećenja loze. Posljedica je takve
zaraze usporen rast mladica i sušenje listova na njima. Postepeno dolazi
do odumiranja zaraženog kraka čokota po čemu je bolest u američkoj
literaturi dobila ime "dead arm".
Biologija bolesti
Gljiva
prezimljava u vidu micelija u rozgvi koja ostaje na čokotu ili na tlu, a
pred početak vegetacije formiraju se piknidi. U proljeće iz piknida
izlazi blijedo žuta želatinozna masa u obliku vitica koja sadrži velik
broj piknospora. Parazit prodire u tkivo domaćina preko puči i rana.
Širenje patogena tijekom vegetacije je usporeno zbog obrambenih reakcija
tkiva biljke koje nekrotizira. U jesen i zimi, kada su životne funkcije
biljke usporene, patogen prodire u biljku.
Uvjeti potrebni da se ostvari infekcija
Piknospore
inficiraju vinovu lozu u širokom rasponu temperature od 1 do 37 °C.
Optimum za razvoj te bolesti je 23 °C uz 98 do 99% relativne vlage
zraka.
Zaštita od crne pjegavosti rozgve
U
zaraženim vinogradima, uspjeh se može postići samo upornom zaštitom
tijekom dužeg razdoblja. Prilikom rezidbe, koliko je moguće, treba
odstraniti zaraženu rozgvu. Nakon rezidbe rozgvu treba iznijeti iz
vinograda jer predstavlja vrlo važan izvor zaraze. Ne treba pretjerivati
s gnojidbom, naročito ne s dušikom, jer to povećava osjetljivost. Sve
sorte nisu jednako osjetljive. Osjetljive stolne sorte su npr. kardinal,
kraljica vinograda, afusali, a od vinskih sorata npr., malvazija,
frankovka, žilavka. Nužno je da se sadi zdrav sadni materijal.
Kad
ste iscrpili sve spomenute mogućnosti, preostala je primjena fungicida.
U vinogradima u kojima postoji zaraza neophodno je obaviti zimsko
prskanje s jednim od fungicida na osnovi bakra. To prskanje treba
obaviti neposredno pred kretanje vegetacije. Nakon toga preporučuju se
još dva prskanja i to u stadiju B do C te drugo prskanje u stadiju D do E
(prema Baggioliniu). Kako je teško u vinogradu naći točno određeni
stadij, na zaštitu se odlučuje onda kada je određeni stadij
najzastupljeniji.
Od fungicida za suzbijanje crne pjegavosti u
vegetaciji registrirani su Mikal, Dithane M-45, Polyram DF, a
djelotvorni su i Folpan, Antracol combi i strobilurini – Quadris i
Stroby.