Ako
se netko odluči baviti ekološkom proizvodnjom ili pak prijeći na nju s
konvencionalne, prvo treba izabrati neku od nadzornih stanica gdje je
potrebno zatražiti nadzor, a nakon toga slijede tri godine prijelaznog
razdoblja i ako se pridržava svih pravila dobiva certifikat za ekološku
proizvodnju. Također je bitna i pozicija nasada, parcela mora biti
udaljena 50 metara od prometnice i od velikih zagađivača.
Dokumentacija nije previše zahtjevna, ali tijekom cijele proizvodnje vodi se zapisnik o ekološkoj proizvodnji. Iznosi osnovnog plaćanja uvećanog za plaćanje za ekološku poljoprivredu u uzgoju jabuka mogu dosegnuti i više od 6.000,00kn/ha.
Dokumentacija nije previše zahtjevna, ali tijekom cijele proizvodnje vodi se zapisnik o ekološkoj proizvodnji. Iznosi osnovnog plaćanja uvećanog za plaćanje za ekološku poljoprivredu u uzgoju jabuka mogu dosegnuti i više od 6.000,00kn/ha.
GNOJIDBA JABUKA
Osnovu
gnojidbe u ekološkoj proizvodnji čine zreli stajski gnoj domaćih
životinja i kompost od biljnih otpada. Sadržaj humusa, poboljšanje
strukture tla i aktivnost mikroorganizama najučinkovitije se podiže
korištenjem zrelog stajskog gnoja, ili komposta dobivenih od
pravilno zbrinutih organskih otpadaka (slama, lišće, trava i ostali
organski otpatci).
Gnojiva koja
se koriste u ekološkom uzgoju jabuke moraju potjecati sa vlastitog
gospodarstva ili dobivena na gospodarstvima na kojem se odvija mješovita
ekološka proizvodnja.
Za gnojidbu
se mogu koristi gnojnice i gnojovke koje je potrebno razrijediti,
pripravci na biljnoj bazi, nusproizvodi prerade, proizvodi od riba i
morskih algi, piljevine i drvenih otpadaka. Dopuštena je uporaba gnojiva
od mljevenih stijena i zemlje koje sadrže fosfor, te drveni pepeo koji
obogaćuje tlo kalijem. Nije dopušteno korištenje industrijskih
mineralnih gnojiva u ekološkom uzgoju jabuka. Nakon podizanja nasada
jabuke, treba voditi računa da intezitet gnojidbe ne utječe na smanjenje
kvalitete prinosa ploda jabuka. Tijekom prve godine mlade sadnice
jabuke ne smiju se previše poticati na rast. Mogu se prihranjivati
kompostom, kamenim brašnom i slojem malča. Odrasle voćke se prihranjuju
svake dvije godine kako bi se sačuvala njihova rodnost. Za prihranu se
ne preporuča koristiti svježi tekući gnoj koji uzrokuje divlji rast i
osjetljivost na bolesti.
SADNJA JABUKA
Uspjeh
proizvodnje jabuka ovisi i o pripremi tla za sadnju voćaka. Priprema
tla za podizanje nasada jabuka započinje dubokim oranjem (podrivanje) na
dubini od 40 do 60 cm s istodobnim zaoravanjem organskog gnojiva
(meliorativna gnojidba). Kao sastavni dio smanjenja kiselosti i
popravljanje strukture tla na kiselim i teškim tlima provodi se
kalcizacija. U jamu se stavlja kompostna zemlja, uz dodavanje pepela od
drva, kamenog brašna i dijatomejske zemlje. Udaljenost nasada jabuka na
kojoj se odvija ekološka proizvodnja do izvora onečišćenja iz
konvencionalne proizvodnje i od prometnica mora biti najmanje 20m uz
podizanje zelene barijere visine od 1,5m. Pri podizanju novih nasada
jabuke za ekološki uzgoj preporučaju se uzgojni oblici obične i
popravljene piramide. Za srednjestablašice razmak sadnje je 4x3 m.Sadnja
niskostablašica se ne preporučuje zbog gustog sklopa, ali ako se ipak
sadi u gustom sklopu, razmaci sadnje su nešto veći nego u
konvencionalnom uzgoju, tako da međ u razvijenim krošnjama postoji
minimalno 1 m razmaka.
IZBOR SORATA JABUKA
Uspješan
uzgoj jabuka, veći prinos, te bolja kvaliteta ploda rezultat je
pravilnog odabira sorata. Veliku pozornost prilikom odabira sorata
jabuka treba posvetiti na otpornost pojedine sorte na štetnike i biljne
bolesti, uzgojni oblik, klimu područja, te svrhu uzgoja: Topas,
Enterprise i Goldrush odlikuju se velikom otpornošću prema krastavosti
lista i ploda (Venturia inaequalis). U svrhu očuvanja biološke
raznolikosti preporuča se uzgoj starih autohtonih sorata jabuka.
Visokostablašice poput bobovca, mašanke zimske i ljetne, kanade i dr.
pogodne su za preradu. Sorte jabuka Idared, Jonagold, Granny Smith, Fuji
BC 2 i Elstar pogodne za ekološku proizvodnju te da ne zaostaju po
visini prinosa i postotku 1. klase za konvencionalnim sortama.
Treba
voditi računa da sadni materijal bude iz ekološkog uzgoja, zdravstveno
ispravan, te deklariran sukladno zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i
priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Važno je znati da je jabuka
izrazito stranooplodna vrsta te, kod izbora sorte treba osigurati
oprašivače.
NJEGA NASADA JABUKA
U
prve tri godine tijekom vegetacije i u fazi mirovanja, potrebno je
provoditi rezidbu radi formiranja krošnje, te uklanjanje bolesnih i
suvišnih grana. U četvrtoj i ostalim godinama uzgoja, provodi se
pinciranje radi čišćenja i prorjeđivanja krošnje, a manje se primjenjuje
osnovna rezidba. U jesen se trebaju pokupiti smežurani plodovi na tlu i
granama, jer predstavljaju izvor zaraze. Zaražene plodove treba
neškodljivo uništiti.
Premazivanje
smjesom ilovače štiti se deblo na mjestu pukotina nastalih smrzavanjem,
djeluje preventivno protiv štetnika i gljivičnih oboljenja, odbija
zečeve i ostale glodavce. Smjesa od ilovače se dobiva miješanjem ilovače
ili glinenog brašna s čajem od preslice uz dodatak kravljeg gnoja i
dijatomejske zemlje.
Pojas oko debla
se može pokriti malčom koji sprječava zbijanje tla i pojavu pokorice
nakon jakih kiša, održava tlo rahlim i vlažnim, sprječava rast korova,
te razgradnjom malča tlo se obogaćuje organskom tvari. Kao malč najčešće
se koristi sijeno, slama, usitnjeno drvo crnogorice, a sloj treba biti
debljine 2-4 cm. Kad malč istrune mora ostavljati miris šumskog tla, te
se mora obnoviti. Umjesto sloja malča u pojasu oko debla i u međurednom
prostore između voćki preopručava se sijanje trava, zelenih biljaka za
gnojidbu (siderati), mahunarki u cilju održavanje biološke plodnosti
tla.
ZAŠTITA JABUKA
Zaštita
voćnjaka temelji se na odabiru sorti jabuka koje se odlikuju boljom
otpronošću na bolesti i štetnike, te primjeni preventivnih mjera koje
onemogućavaju pojavu štetnika i bolesti. Uporaba kemijskih sredstava u
ekološkom uzgoju jabuka strogo je ograničena.
Uporaba herbicida u ekološkom uzgoju jabuka je zabranjena, te se za suzbijanje korova koriste fizikalne i mehaničke mjere.
Rafinirana parafinska
mineralna ulja (crveno ulje) koristi se za suzbijanje štetnika i
uzročnika bolesti u voćarstvu protiv lisnih uši (Aphis pomi), crvenog
pauka (Panonychus ulmi), pjegavosti lišća i krastavost plodova jabuke i
kruške (Venturia spp.).Tretiranje se može obaviti u vrijeme mirovanja
vegetacije (2-3 l u 100 l vode), a može se tretirati i u fenofazi
zelenog vrha pupa i diferenciranih listića (1-1,5 l u 100 l vode).
Otopina sumpora i kalijevog sapuna koristi se za suzbijanje pepelnice jabuke.
Za
suzbijanje plamenjače, krastavosti jabuke, bakterijske paleži koristi
se zaštitna sredstva na bazi bakra (bordoška juha, Nordox), vodeći
računa da je u ekološkom voćarstvu u slučaju potrebe dozvoljeno do 6
kg/ha bakra.
Prima je prirodni insekticid na bazi ulja uljane repice koji se koristi za suzbijanje crvenog voćnog pauka i lisnih ušiju.
Na
tržištu su zastupljeni preparati koji utječu na otpornost voćaka kao
što su MycoSin VIN, Cocana, NeemAzal TS, Biobit WP (Bacillus
thuringiensis), Cutisan i dr.
Neka od
dozvoljenih sredstava u ekološkom uzoju voćaka su prirodni neprijatelji
štetnika, repelenti i atraktanti – alkohol, soda bikarbona, propolis,
kameno brašno, kalijev pergamanat, vodeno staklo, brašno od gline
(betonit).