četvrtak, 7. siječnja 2016.

Lozine grinje šiškarice (Calepitrimerus vitis, Colomerus vitis)

Biologija:
        Lozine grinje su vrlo važni i česti štetnici loze. Odrasli oblici lozine grinje šiškarice prezime ispod kore i u ljuskicama pupa. Čim počne bubrenje, grinje ulaze sve dublje u pup u kojem sišu sokove. Prate razvoj izboja i sišu na njegovima najmlađim dijelovima. Neki najzaraženiji pupovi posmeđe i osuše se, a iz nekih se razviju izboji sa skraćenim internodijima i u cik-cak obliku. Druga vrsta grinja, uz neke opisane simptome, izaziva specifičnu pojavu nabreklina na lišću.

Suzbijanje:
        Lozine grinje šiškarice suzbijaju se kemijski na dva osnovna načina: ranim proljetnim (zimskim) prskanjem i tretiranjem početkom vegetacije.

        Rano proljetno prskanje zahvaća grinje koje se nalaze u pupu, posebice dobro ako je pup počeo bubriti. Prskati treba kvalitetno uz veliki utrošak škropiva, zapravo lozu treba dobro okupati. U tu se svrhu primjenjuju uljna sredstva, kao što su na primjer BIJELO ULJE, CRVENO ULJE, MODRO ULJE, MINERALNO SVIJETLO ULJE.

        Sumporni pripravci jako dobro snizuju brojnost populacije pa se preporuča dodati i sumpor (CHROMOSUL 80) u pripremljeno škropivo. Dodatkom sumpora suzbija se rana zaraza pepelnice iz pupa. Međutim, važno je napomenuti da se aplikacija treba pomaknuti u fenofazu bubrenja i otvaranja pupa kako bi što više sredstva došlo u kontakt s grinjama. Aplikacija škropiva mora biti vrlo kvalitetna tzv. kupanje vinove loze. Drugi rok prskanja je prilikom kretanja vegetacije kada grinje prelaze iz pupova na mlađe izboje. U tom roku koriste se pripravci na bazi fenazakvina (DEMITAN), etoksazola, fenpiroksimata, spirodiklofena i abamektina. Sumporni pripravci aplicirani do cvatnje smanjuju populaciju grinja uzročnika erinoze. Sredinom i krajem ljeta brojnost grinja dostiže maksimum, pa primjena akaricida u tom periodu smanjuje mogućnost šteta u sljedećoj godini. Štetnik se prenosi sadnim materijalom (u pupovima) pa o tome treba voditi računa prilikom nabavke sadnica.

Calepitrimerus vitis

 

 

 

Colomerus vitis

 


Lozine grinje šiškarice (Calepitrimerus vitis, Colomerus vitis) - mjere suzbijanja

Insekticidi i akaricidi za suzbijanje grinja šiškarica

Preparat Koncentracija [%] Napomena
MODRO ULJE 2-3 u bubrenju pupova
CRVENO ULJE 2-3 u bubrenju pupova
MINERALNO SVIJET. ULJE 3-4 u bubrenju pupova
BIJELO ULJE 3-4 u bubrenju pupova
CHROMOSUL 80 1 otvaranje pupa  i pojava listića
DEMITAN 0,05 u vegetaciji
ZOOM 11 SC 0,025 u vegetaciji
ORTUS 5 SC 0,1 u vegetaciji
ENVIDOR SC 240 0,04 u vegetaciji
VERTIMEC 018 EC 0,08 u vegetaciji
KRAFT 18 EC 0,08 u vegetaciji
SUMPOR PRAH 20-25 kg/ha u vegetaciji