srijeda, 21. listopada 2015.

Jagodina grinja-Tarsonemus pallidus Banks

U Hrvatskoj ova grinja samo lokalno čini veće štete. Javlja se pretežno u vlažnim područjima i u vlažnim godinama jer ima potrebu za visokom relativnom vlagom zraka (80 do 100%). Napadi su najjači na teškim tlima i u starijim nasadima.

Štetnik napada
Lišće.

Opis štetnika
Tijelo odrasle grinje je prozirno i dugo od 0,1 do 0,5 mm. Toliko je malo da se ne vidi golim okom već samo povećalom. Ovalnog su oblika s ružičastim ili jantarnim odsjajem.
Jaja su ovalna, prozirna i relativno velika.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime odrasle ženke u središnjem dijelu biljke. U ožujku slijedi ovipozicija. Iz jaja će se razviti ličinke koje sišu na lišću i za desetak dana preobražuju se u odrasle grinje. Životni ciklus jedne generacije traje oko tri tjedna. Tako da štetnik ima 3 do 5 generacije godišnje koje se isprepliću pa se cijele godine istovremeno nalaze jaja, ličinke i odrasle grinje.
  
Štete koje izaziva štetnik
Štete su jasno uočljive. Zadržava se na lišću na kojem se pojavljuju pjege koje se naglo povećavaju. Stoga mlado lišće zaostaje u rastu, naborano je i deformirano. Kod jačih napada lišće žuti, pa smeđi i ugiba, a uskoro ugiba i cijela biljka. To se događa redovito u žarištima koja se naglo povećavaju. Na zaraženim biljkama, plodovi ostaju sitni, ne dozrijevaju i imaju istaknute sjemenke.


Zaštita od jagodine grinje
Zarazu jagodinom grinjom možemo spriječiti nabavom i sadnjom nezaraženih sadnica ili močenjem njihovih nadzemnih dijelova prije sadnje u u sredstva na bazi endosulfana, s time da se korijen ne smije namočiti u sredstvo.
Suzbijanje ovog štetnika obavlja se prskanjem jagoda u rano proljeće ili nakon berbe insekticidima endosulfanom ili diazinonom. Neki pragom odluke smatraju 15 do 20 grinja po listu. Osim navedenih insekticida, djeluju i neki akaricidi (brompropilat, dikofol) i sumporna sredstva. Tretiranje treba ponoviti nakon 3 do 5 dana u vrijeme vegetacije.
Rokove tretiranje i izbor sredstva treba podesiti karenci i terminu zriobe plodova.