srijeda, 11. studenoga 2015.

Pepelnica lijeske-Phyllactinia guttata

Pepelnica lijeske je prvi patogen registriran na lijeski kod nas. Štete nanosi osim na lijesci i na dudu, pistaciji te brojnim drugim šumskim vrstama. Štete su obično neznatne, ako se pepelnica javi kasno u vegetaciji. Međutim, kada se bolest pojavi ranije, prije berbe, štete mogu biti tolike da ekonomski opravdavaju zaštitu.

Bolest napada
Listove.

Uzročnik bolest
Gljiva Phyllactinia guttata.

Simptomi bolesti
Najčešće se javljaju  od sredine kolovoza pa do listopada. U vlažnijim godinama i depresijama simptomi se mogu pojaviti i ranije. S gornje strane plojke nastaju prljavobijele zone koje tvori micelij i oidiji. List na tim mjestima može nekrotizirati. Na istom mjestu samo na naličju lista nastaje rahla, pepeljasta prevlaka koja se postupno širi i može prekriti cijelo naličje. U mreži micelija formiraju se svijetlosmeđi kleistoteciji koji kasnije pocrne. Može nastati nekroza zaraženih dijelova lista, a ako je napadnut veći dio plojke cijeli list će se osušiti.

Biologija bolesti
Gljiva prezimi u obliku kleistotecija. U proljeće kleistoteciji pucaju, a iz askusa se oslobađaju askospore koje su izvor primarnih zaraza. Gljiva može prezimiti i u obliku micelija u pupovima pa je to još jedan izvor primarnih infekcija. Tako su oidiji odgovorni za primarne i sekundarne infekcije. Nakon pojave prvih simptoma i oidija  vjetar prenosi oidije na novo lišće tijekom cijele vegetacije. Vlaga od 70 do 80% pogoduje razvoju parazita.

Zaštita od pepelnice lijeske
Za jakih zaraza djelotvornim su se pokazali fungicidi na bazi fenarimola, penkonazola, sumpora, meptildinokapa i strobiluruna.