četvrtak, 23. lipnja 2016.

Smeđa trulež ploda lijeske-Monilia laxa

Bolest postaje sve veći problem u nasadima. Uzrokuju je gljive iz roda Monilia spp.
Bolest napada
Plodove.

Uzročnici bolesti
Gljive iz roda Monilia (M. laxa, M. fructigena).

Simptomi bolesti  
Monilia laxa, rjeđe M. fructigena, spominju se kao uzročnici nepravilne svijetlosmeđe do kestenjaste pjege na perikarpu (ljusci) koja se širi zahvaćajući cijelu površinu ploda i brakteje. Rano napadnuti plodovi otpadaju dok neki ostaju na grani do kasno u jesen.

Biologija bolesti
Gljiva preživljava na zaraženim plodovima najmanje jednu vegetaciju. Na zaraženim plodovima na tlu poslije obilnih vlaženja te kada se temperature popnu iznad 10 °C stvaraju se konidiji koji su izvor primarnih infekcija. Vjeruje se da su oni glavni izvor infekcija kroz dulje razdoblje jer na plodovima koji ostaju u krošnji rijetko nastaje sporulacija zbog nedostatka vlage.

Zaštita od smeđe truleži ploda lijeske
Skupljanje i spaljivanje trulih plodova dobra je mjera za okućnice. Također se preporučuje i zaoravanje zaraženih plodova. Kako spomenute Monilia vrste ne mogu prodrijeti u neoštećeno tkivo, vrlo važna mjera je suzbijanje insekata (ljeskotoč, stjenice) koji oštećuju plod. Tek se tada može očekivati određeni učinak od primjene fungicida. Protiv vrsta Monilia djelotvorni su fungicidi na bazi iprodiona, procimidona te kombinacije boskolida i piraklostrobina. Trebalo bi koristiti fungicide šireg spektra s obzirom da Monilia vrste nisu jedini uzrok truleži plodova. Zaštitu treba obaviti kada se primijete prva oštećenja plodova od dopunske ishrane insekata što je najčešće potkraj svibnja i početkom lipnja. Nakon tuče obavezno je obaviti zaštitu što prije, najkasnije 40-ak sati nakon tuče.