subota, 5. ožujka 2016.

Kako liječiti posljedice niskih temperatura u voćnjaku

Voćari, čiji su voćnjaci stradali od niskih temperatura u vrijeme mirovanja vegetacije ili početkom kretanja vegetacije, trebaju poduzeti mjere, kako posljedice ne bi bile dugoročne. To osobito vrijedi za voćnjake u nižim ravničarskim dijelovima, gdje se u pravilu javlja najhladnija zračna masa.
Izmrzavanje cvjetnih pupova vrlo je velika materijalna šteta za svakog voćara i posljedice mogu biti mnogo složenije nego što se misli. Nestanak roda na voćkama prouzrokuje preusmjeravanje njihove aktivnosti na proizvodnju vegetativne odnosno drvne mase, što nije povoljno. Veći porast drvne mase na voćkama je poželjan samo ako je u ravnoteži s rodnošću. Radi toga potrebno je spriječiti bujanje krošnje.
Zimskom rezidbom u krošnjama se smanjuje broj vegetativnih (drvnih) i generativnih (rodnih) pupova. Kako je rod propao, u krošnjama su ostali samo vegetativni pupovi i to često u smanjenom broju. Zbog toga će svaki od preostalih vegetativnih pupova tijekom godine dobivati više organskih i neorganskih tvari, što uzrokuje bujanje i porast mladica. Izrazito bujan porast može izazvati nerodnost u narednoj godini.
Bujnost se može regulirati rezidbom, ali se ne smiju zanemariti ostale agrotehničke mjere, kao što su obrada tla u voćnjaku i zaštita od bolesti i štetnika. Neke od tih mjera mogu se reducirati, ali racionalno i umjereno.
Najznačajnija mjera je spriječiti pretjeranu bujnost u nadzemnom dijelu voćke. Na svim voćkama, koje se ističu bujnošću, treba obaviti zelenu rezidbu tijekom svibnja, najkasnije tijekom lipnja, uklanjanjem mladica koje rastu uspravno (vodopije). Neke od vodopija mogu se i poviti, kako bi ih se usmjerilo kao bočne mladice. Povijanjem mladice prestaju biti veliki potrošači hraniva, a moguća je i pojava rodnih pupova. Povijanjem i uklanjanjem vodopija krošnja se prozračuje, u njenu unutrašnjost prolazi više svjetlosti, što povoljno utječe na formiranje rodnih pupova za narednu godinu.
Vrlo je važno ukloniti i izdanke iz korijenovog vrata voćke, osobito radi mogućeg izvora zaraze bolestima i štetnicima, jer su ti niži dijelovi često izvan zahvata tijekom zaštite.
Obrada tla se ne smije izostaviti u stradalim voćnjacima, kako se ne bi razmnožile korovske biljke. Jedino se može smanjiti učestalost obrade tla.
Zaštitu voćaka također treba reducirati, ali svakako provoditi tijekom vegetacije radi očuvanja listova, jer oštećenje i prerano opadanje listova ima za posljedicu izostanak prinosa naredne godine.