Trajni nasadi u koje ubrajamo voćke, maslinu i vinovu lozu
višegodišnje su biljke čiji se rast i razvoj odvija na istom staništu
dugi niz godina. Gnojidba voćnjaka, maslinika i vinograda
obuhvaća meliorativnu gnojidbu prije sadnje, redovnu gnojidbu mladih i
redovnu gnojidbu nasada u rodu.
Što je meliorativna gnojidba?
Pod meliorativnom gnojidbom podrazumijevamo unošenje
organskih i mineralnih gnojiva u tlo kako bi se hraniva i organska tvar
podigla na razinu optimalne opskrbljenosti. Ukoliko je tlo
kiselo potrebno je obaviti kalcizaciju (unošenje kalcija) i to godinu
dana prije meliorativne gnojidbe uz zelenu gnojidbu – sjetva leguminoza i
zaoravanje njihove zelene mase. Organska i mineralna gnojiva rasipaju
se po površini, a zatim duboku zaoru na (45 do 60 cm). Za meliorativnu i
osnovnu gnojidbu koriste se visoko koncentrirane formulacije
kompleksnih gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija poput NPK
7-20-30, NPK 5-15-30, MAP (NP 11-54). Ovisno o rezultatima kemijske
analize u tlu njihove količine kreću se od 1000 do 2500 kg/ha.
Koliko često treba gnojiti voćnjake, maslinike i vinograde?
Redovita gnojidba mineralnim gnojivima višegodišnjih nasada obavlja se dva ili tri puta godišnje.
Sastoji se od osnovne gnojidbe i prihrane. U osnovnoj gnojidbi
primjenjuje se gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija, a u
prihrani uglavnom se gnoji dušičnim gnojivima. Osnovna gnojidba obavlja
se u jesen, odmah iza berbe grožđa, voća ili maslina s kompleksnim NPK
gnojivom. To je najčešće NPK 7-20-30, NPK 5-15-30, NPK (B) 5-15-30
(0,5), MAP (NP 11-54), NPK (SO3) 7-14-21(24). U nasadima
vinove loze u vinogorjima pod zaštitom porijekla, gdje se proizvode
čuvena i kvalitetna vina, primjenjuju se NPK gnojiva bez klora poput NPK
(SO3) 7-14-21(24). U maslinicima se tijekom jeseni dodaje 25
kg/ha dušika odnosno 50 kg/ha UREE, koja služi za završetak razvoja
ploda i nakupljanje ulja. U osnovnu gnojidbu spada i gnojidba organskim
gnojivima. Obavlja se u jesen, svake treće ili četvrte godine, zajedno s
osnovnom gnojidbom mineralnim gnojivima. Ukoliko se osnovna gnojidba ne
obavi u jesen, gnoji se u od siječnja do kraja ožujka. Proljetna
gnojidba ili prvo prihranjivanje obavlja se kada temperature tla
dostignu 5 – 10 °C, uglavnom UREOM ili KAN- om. Navedena gnojiva
potrebno je plitko zaorati ili gdje je to nemoguće, rasipati prije kiše.
Drugo je prihranjivanje najčešće iza zametanja plodova.
Idealno je ukupnu količinu dušičnih gnojiva rasporediti bar u dva
obroka. Rezultati istraživanja pokazuju da je jači rast i razvoj kod
iste količine dušika pri primjeni u više obroka u odnosu kada se
sveukupna količina dušičnih gnojiva doda odjednom. Prihranjivanje putom
lista može uvelike doprinijeti općoj ishranjenosti biljke i otpornosti
na sušu i bolesti. Poznato je bez obzira na dobru opskrbljenost tla
hranjivima u sušnim uvjetima ona su nedostupna. Zato je nužno osigurati
neprekidan dotok hranjiva kako bi se omogućio nesmetan i kvalitetan
razvoj ploda i osigurao visok prinos. Prihranjivanje putem lista može se
obaviti s Fertinama, hranjivim otopinama namijenjenim za prihranu u
pojedinim osjetljivim stadijima razvoja tijekom vegetacije. Ukoliko se
prihranjuje samo dušikom primjenjuju se otopine UREE. Koncentracija
otopine UREE za voćke iznosi 0,5-2 %, za vinovu lozu 0,5 – 1 % dok za
maslinu 3- 5 % otopina (otopi se 3-5 kg UREE u 100 l vode).
Što je s gnojidbom mladih voćnjaka, maslinika i vinograda?
U prvoj i drugoj godini voćke i masline se gnoje pojedinačno.
Zona gnojidbe oko sadnice treba biti nešto šira od krošnje. Prve
godine, početkom vegetacije obavlja se prihranjivanje s 30 – 50 grama
UREE ili 50 -70 grama KAN- a ili 100 – 120 grama NPK 15-15-15 po stablu.
Krajem svibnja ili početkom lipnja obavlja se još jedno prihranjivanje s
istim vrstama i istom količinom gnojiva kao kod prvog prihranjivanja.
Prve godine uzgoja, u osnovnoj gnojidbi voćaka s gustim sklopom, gnoji
se po jednoj voćki s 0,15 do 0,25 kg s jednim od kompleksnih gnojiva NPK
7-20-30, NPK 5-15-30, NPK (SO3) 7-14-21 (24). U drugoj
godini uzgoja gnojidba se obavlja u isto vrijeme i s istim vrstama
gnojiva, s tim da se količina poveća za 50 posto. Pri sadnji vinove
loze u sveukupnu masu zemlje sadne jame površine 40 cm x 60 cm x 40 cm
doda se 100 g NPK 15-15-15 ili 30-50 g NPK 7-20-30 (NPK 5-15-30) ili 50
– 70 g NPK (SO3) 7-14-21 (24) i 40 – 50 grama KAN-a N 27.
Gnojidba druge godine nije potrebna jer mladi trs s porastom korijenja
koristi biljna hraniva i mineralna gnojiva koja su već primijenjena. U trećoj i ostalim godinama uzgoja gnojidba se obavlja po cijeloj površini voćnjaka, maslinika i vinograda.
Kako gnojiti nasade u trećoj godini?
Koncem zime ili rano u proljeće zaorati ili rasipati 260 – 300kg/ha NPK 7-20-30 (26 – 30 g/m2) i 70 kg/ha UREE (7 g/m2).
U svibnju zaorati ili rasipati 50 kg/ha KAN – a te tijekom vegetacije
prihranjivati s Fertinama – tekućim mineralnim gnojivima.
Zbog čega je važna gnojidba voćaka, maslinika i vinograda u rodu?
Gnojidbom
nasada osigurava se redoviti i visoki prinos, dobra kvaliteta plodova,
te ravnoteža razvoja vegetativnih i generativnih organa. Tijekom
redovite godišnje gnojidbe u voćnjacima, maslinicima i vinogradima
provodi se osnovna gnojidba, rana proljetna gnojidba i prihrana. Gnojiva
se primjenjuju po cijeloj površini nasada. Iznimno, u nasadima rijetkog
sklopa ili gdje se radi o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko
stabala, nešto širu od krošnje.
U prosjeku za osnovnu gnojidbu po hektaru dodajemo:
400 – 500 kg/ha NPK 5-15-30 ili NPK 7-20-30
600 – 800 kg/ha NPK (SO3) 7-14-21 (24)
Dušičnu prihranu u tlo obavljamo s 200- 240 kg/ha UREE ili 300-400
kg/ha KAN-a ili pak u kombinaciji 150 kg/ha UREE, te par tjedana kasnije
100 – 150 kg/ha KAN-a.
Prihrana putom lista obavlja se otopinom UREE u već spomenutim
koncentracijama ili Fertinama – specijalnim tekućim mineralnim gnojivima
namijenjenim prihrani voćaka, maslinika i vinograda. Za prihranu
kultura namijenjene su: Fertina V, Fertina G, Fertina B – otopina bora,
Fertina Fe, otopina željeza, Fertina Zn, otopina cinka, i Fertina Ca.