Marelica (
Prunus armeniaca L. ili
Armeniaca vulgaris L.)
potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet.
Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na pažljivo
odabranim terenima redovito i obilno rode. Otpornija je na biljne
bolesti i štetnike od većine drugih voćnih vrsta, pa joj je zaštita
jeftinija.
Plodovi rano dozrijevaju (lipanj, srpanj) i na tržištu
postižu visoku cijenu. Bogati su šećerima, organskim kiselinama,
vitaminima i mineralnim tvarima. Marelica se u Hrvatskoj bere od lipnja
do kraja srpnja. Najčešće je to ručna berba. Svježi plodovi marelice
cijenjeni su kao stolno voće, a i kao sirovina za preradu u raznovrsne
prerađevine (sokove, džemove, pekmeze, kompote itd.). Osim toga,
plodovi se suše, a i prerađuju u rakiju izvanredne kvalitete.
Agroekološki uvjeti za uzgoj
Temperatura
Tijekom dubokoga zimskog
mirovanja, marelica može izdržati i do -25 °C s manjim oštećenjem, dok u
vrijeme prisilnoga zimskog mirovanja temperature od -18 °C mogu
prouzročiti velike štete. Razdoblje od desetak toplijih dana, nakon
zimskog mirovanja, može izazvati kretanje sokova u voćki. Uslijedi li
naglo zahlađenje iza toga, dolazi do smrzavanja staničnog soka u
provodnim tkivima voćke, što može biti vrlo štetno te uzrokovati potpuno
smrzavanje voćke. Marelica vrlo rano cvate jer joj je za cvatnju
dovoljna mala suma aktivnih temperatura (iznad 7 °C). U kontinentalnom
dijelu Hrvatske marelica cvate ranije od svih voćaka (osim nekih sorata
badema), pa često zbog kasnih proljetnih mrazeva u cvatnji ili nakon
oplodnje izmrznu cvjetovi ili tek zametnuti plodovi. Najosjetljiviji su
mladi plodovi jer sadrže najviše vode. Kritična temperatura za njih je
od 0 °C pa do -2 °C što ovisi o sorti i vremenu trajanja hladnoće.
Cvjetovi podnose nešto nižu temperaturu od mladih plodova. Temperature
od -1,1 °C do -5,5 °C, ovisno o sortama i trajanju hladnoće, mogu
prouzročiti izmrzavanje cvjetova marelice. Kvalitetniji plodovi se
proizvode u područjima sa srednjom dnevnom temperaturom u lipnju od 19
°C, a u srpnju od 20 °C.
Voda
Za marelicu
se smatra da je prilično otporna prema suši, pa po toj otpornosti
dolazi odmah iza badema. Zbog toga je proširena u aridnom i semiaridnom
području (sušnija područja), ali na dubokim tlima koja dobro gospodare
vodom. Višak vlage u tlu nepovoljno utječe na marelicu, posebice ako je
cijepljena na divlju marelicu, badem ili breskvu jer njihov korijen teže
podnosi prekomjerno vlaženje tla. U lipnju i srpnju ima najveće
zahtjeve za vodom. Najčešće se koristi sustav navodnjavanja »kap po kap«
ili sustav mini-rasprskivača.
Tlo
Za
uzgoj marelice prikladna su duboka, dobro drenirana tla koja omogućuju
ravnomjerno rasprostiranje korijenova sistema u dubinskom i bočnom
smjeru. Ovisno o podlozi, poželjna dubina profila je 80 - 120 cm, pa i
do 150 cm ako je upotrijebljena podloga sjemenjak marelice ili
vinogradarske breskve. Glede mehaničkog sastava, marelici najbolje
odgovaraju tla koja sadrže sitnoga i krupnog pijeska 60 - 65 %, a praha
i gline 35 - 40 %. Za marelicu su najprikladnija slabo kisela,
neutralna do slabo alkalna tla, s najmanje 2 - 3 % humusa, 15 - 20 mg
fosfora i više od 20 mg kalija na 100 g tla.
Izbor položaja za podizanje nasada
Marelica
je osjetljiva na hladne i olujne vjetrove, pa joj treba birati
zaštićene položaje, a i položaje na kojima je tuča rijetka ili se uopće
ne pojavljuje. Treba ju uzgajati u područjima u kojima nije izražena
promjena temperatura (mediteransko područje, područja blizu velikih
rijeka), a u ostalim područjima samo na dobro odabranim lokacijama koje
su zaklonjene od sjevera.
Priprema tla za sadnju
Ako su
prethodno uzgajane drvenaste kulture, najprije je potrebno iskrčiti i
ukloniti sve biljne ostatke s površine i iz tla. To bi trebalo provesti
najmanje dvije godine prije podizanja voćnjaka marelice. Zatim se
pristupa ravnanju, a prema potrebi i melioriranju terena. Na kraju, tlo
treba duboko poorati, odnosno rigolati. Dubina rigolanja ovisi o
ukupnim svojstvima tla i dubini stvorenoga nepropusnog sloja tla, a u
većini slučajeva se ona kreće oko 60 cm. Pri rigolanju treba obvezno
provesti meliorativnu gnojidbu ili takozvanu gnojidbu na pričuvu
(rezervu) hraniva. Tu se ponajprije misli na unošenje većih količina
mineralnih gnojiva, fosfornih i kalijevih, a po mogućnosti i organskih.
Rigolanje terena treba provoditi tijekom ljetnih mjeseci (srpanj,
kolovoz) kako bi ljetne žege i povremene kiše pridonijele usitnjavanju,
tj. boljoj strukturi tla.
Izbor podloga
Prema načinu
razmnožavanja svrstavamo ih u generativne (iz sjemena) i vegetativne
podloge (razmnožene ukorijenjenim izbojima, zrele ili zelene reznice).
Generativne podloge u nas se više upotrebljavaju, a od njih se
primjenjuju sjemenjaci različitih vrsta i sorata marelice, vinogradarske
breskve, badema i šljive. Od vegetativnih podloga primjenjuju se
odabrani klonovi raznih vrsta šljiva i hibrida između breskve i badema.
Izbor uzgojnog oblika
U
komercijalnim voćnjacima marelica se uzgaja u obliku pravilne vaze,
piramidalne krošnje, u obliku pravilne palmete s kosim granama, u obliku
slobodne palmete i u obliku vretenastoga grma. U novije vrijeme u
razvijenim voćarskim zemljama Europe (Italija, Francuska, Švicarska)
marelica se uzgaja u obliku slobodne palmete. Ta palmeta, slično kao i
pravilna palmeta s kosim granama, sastoji se od provodnice na kojoj je
raspoređeno 8 - 10 skeletnih grana prvog reda koje su koso usmjerene u
smjeru reda pod kutom od 45° do 60° u odnosu prema provodnici. Prve
skeletne grane marelice razvode se na visinu od 60 cm. Potom se svakih
35 - 50 cm, duž provodnice, razvode primarne grane slobodno lijevo i
desno u smjeru reda. Primarne grane viših etaža moraju biti kraće od
primarnih grana nižih etaža. Time se regulira ravnoteža između
vegetativnog rasta i rodnosti kao i najpovoljnijeg osvjetljenja krošnje.
Vrijeme i tehnika sadnje
Sadnju
marelice treba obaviti u jesen da bi se pridonijelo boljem
ukorjenjivanju u tlu tijekom jeseni, zime i proljeća, ili ranije u
proljeće, da bi se u većoj mjeri iskoristila pričuva (rezerva) zimske
vlage u tlu radi što boljeg ukorjenjivanja sadnica marelice. Na korijen
se stavlja sloj rahle zemlje, koji je potrebno dobro ugaziti, te 20 kg
stajskog gnojiva i 0,5 kg NPK 7:20:30, u sloju iznad korijenja. Sva
dodana gnojiva prekriju sa zemljom, te se voćka zalije s najmanje 30
litara vode. Razmak sadnje iznosi 5 - 8 m između redova i 4 - 7 m u
redu.
Održavanje nasada
Nasad marelice se održava kao i
kod svih ostalih voćnih vrsta. Unutar reda potrebno je ukloniti korove
primjenom herbicida. Između redova najpovoljnije je zatravljivanje
površine koje je potrebno tijekom vegetacije kositi i malčirati 6 - 8
puta.
Gnojidba
Gnojidba je različita, a obavlja se
dodavanjem KAN-a 27%, NPK gnojivima u omjeru 5:20:30 s 800 kg/ha i ako
tlo nije dovoljno rahlo obavezna je aplikacija stajskog gnojiva.