Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu
Kako
su se voćne vrste počele sve više introducirati iz područja sa
umjerenom klimom u područja sa toplijom klimom, tako je sve više došao
do izražaja negativan utjecaj suhe klime na fazu
mirovanja, i posljedično tome, na rast i razvoj voćaka u vegetaciji te
su mnogi istraživači svoja istraživanja usmjerili u ovome pravcu.
Na
sve unutrašnje promjene koje se događaju u biljci tijekom mirovanja,
najveći utjecaj imaju okolinski faktori tijekom perioda jesen - zima.
Ova faza mirovanja priprema osjetljiva tkiva voćke, da
bez većih šokova prođu period nepovoljnih vremenskih uvjeta. Temperatura
ima najveći utjecaj na pokretanje i prestanak perioda mirovanja od svih
okolinskih uvjeta. Ali značajan utjecaj imaju intenzitet svjetla, voda u
tlu i biljci te apikalna dominacija vršnih pupova. Lang i suradnici su
predložili da se period mirovanja podijeli u tri faze:
- Para dormantnost (lažno mirovanje)
- Endo dormantnost (unutrašnje ili pravo mirovanje)
- Eko dormantnost (ekološko mirovanje)
Sorte iz umjerenih klimata
Kako
bi voćka u proljeće mogla neometano krenuti u vegetaciju i
plodonošenje, ona ove tri faze mirovanja mora proći bez šokova. Ako za
prvi primjer uzmemo uzgoj sorti koje su voćari zbog svojih dobrih tržišnih osobina uveli u proizvodnju iz područja umjerene klime u područje toplije klime, dolazimo do slijedećih problema:
Sorte
iz umjerenih klimata imaju veće potrebe za akumuliranim niskim
temperaturama u periodu mirovanja i kada dođu u uvjete gdje ne mogu
akumulirati dovoljnu sumu niskih temperatura, pokazuju se ozbiljni
nedostaci. Ove voćke kasne sa pupanjem i listanjem, cvatnja je slaba
zbog abortiranja velikog postotka cvjetova te nije
ujednačena, dok je listanje također slabo, jer mnogi postrani pupovi ne
mogu krenuti u vegetaciju. Ovo dovodi do slabe i nedovoljne oplodnje, a i
oplođeni plodovi pokazuju deformacije u obliku te ne postoji dovoljno
krenulih lisnih pupova koji bi postigli dostatan lisni volumen za
proizvodnju kvalitetnih i krupnih plodova. U konačnici ovo dovodi do neisplativosti i nemogućnosti proizvodnje takvih sorti.
Abortirani cvjetni pupovi
U sušnijim klimatima su se razvile i agrotehničke prakse korištenja kemijskih sredstava koji imaju ulogu prekidanja mirovanja, ali se najčešće primjenjuje kombinacija pogodnog kultivara, sa kemijskim metodama. Ove okolnosti su ipak i u toplijim klimatima omogućavale pristojnu proizvodnju, ali se dolaskom sve sušnijih i toplijih godina u ovim klimatima, već primjećuju prvi ozbiljniji problemi u proizvodnji jabuka i krušaka primjerice, ali o tome će biti riječi nešto kasnije.
Kako temperatura utječe na vrijeme kretanja pupova?
Vrijeme kretanja pupova ovisi o dva različita temperaturna procesa:
- Akumulacija potrebne sume niskih temperatura (do razine potrebne za dovršetak faze mirovanja)
- Akumulacija toplih jedinica (postizanjem ove sume, pupovi kreću u cvjetanje i listanje)
Zimsko
mirovanje voćaka započinje opadanjem lišća, a završava kolanjem sokova i
bubrenjem pupova. Tijekom zimskog mirovanja prestaje vidljiv rast
nadzemnih dijelova biljke, međutim, sustav korijenja tada ima intenzivan
rast. U zimskom mirovanju biljka mora skupiti dovoljno hladnih jedinica
mirovanja (eng. chill units, CU) i jedinica prirasta (eng. growing-degree-hour GDH), kako bi u proljeće mogla nastaviti normalno sa svojim razvojem.
Potrebe za niskim temperaturama
Potrebe za hladnim jedinicama se
razlikuju od sorte do sorte značajno, pa čak i unutar klonova iste
sorte. Isto tako postrani vegetativni i generativni pupovi imaju
različite zahtjeve za količinom hladnih jedinica.
Tretman biljaka
Tako
postrani pupovi zahtjevaju puno veću količinu hladnih jedinica u odnosu
na vršne pupove. Ovo se dovodi u direktnu vezu sa izraženijom apikalnom dominacijom
u vršnim pupovima. Ova činjenica nam daje mogućnost da selekcijom sorti
akrotoničnog tipa rađanja (rađa na vršnim pupovima), stvorimo klonove koji će imati jako nisku ili srednje nisku potrebu za hladnim jedinicama.
Isto
tako, postoji razlika između vrsta pupova. Lisni pupovi zahtijevaju
dosta više hladnih jedinica od cvjetnih pupova. Zbog ove činjenice,
modele za praćenje trenutka izlaska iz mirovanja trebati će razvijati na
temelju istraživanja lisnih pupova, jer u protivnom ne bismo imali
dovoljan vegetativni volumen, koji bi omogućio kvalitetan i dostatan prinos.
Koji se biokemijski procesi odvijaju tijekom mirovanja?
Tijekom
mirovanja, nekoliko procesa u biljkama odvija se istovremeno.
Modificira se dinamika vodnog režima i ugljikohidrata, hormonski balans
te sadržaj pojedinih komponenti.
Niske temperature
povezuju se sa promjenama u sadržaju ugljikohidrata, nukleinskih
kiselina, aminokiselina, kao i sa razinom disanja, koja je opet povezana
sa vremenom otvaranja pupova i vremenom cvatnje. Glavni utjecaj ide
preko direktnog utjecaja temperature na biokemijske procese u biljci. Dostupnost ugljikohidrata
je vjerojatno od glavnog značaja za kontrolu rasta i razvoja pupova
tijekom mirovanja i može biti u vezi sa lošom kvalitetom pupova. Škrob
koji je akumuliran u rezervnom tkivu tijekom vegetacije, pretvara se u
topljive šećere tijekom zimskog mirovanja.
Ovo se objašnjava činjenicom da je pod utjecajem akumulacije nižih temperatura, aktivnost enzima hidrolaze
povećana pa se pojačava hidroliza škroba i koncentracija topivih
šećera. Neposredno prije kretanja vegetacije zabilježen je u vršnim
pupovima nagli porast šećera saharoze i smanjenje sadržaja škroba. Saharoza se
ksilemom transportira do pupova i tamo se hidrolizira do glukoze i
fruktoze, koji su neophodni kao energija i ugljični prekursori u
daljnjim mijenama tvari. Istraživači su istraživali odnose između
ugljikohidrata, hormona, hranjivih tvari i formiranja cvjetnih pupova na
različitim voćnim vrstama.
Izgleda da globalne klimatske promjene mogu znatno utjecati na biljnu fenologiju,
jer temperatura utječe i sama i kroz interakciju sa drugim faktorima
poput fotoperiodizma. Prosječne temperature zraka u posljednjih 30
godina rasle su za 0.3° C po desetljeću. Dobro razumjevanje utjecaja
ovih promjena na uzgoj voća, od velikog je značaja za daljnji razvoj
voćarstva. Već su do sada zabilježene velike ekonomske štete od ovog
utjecaja na kruškama u Brazilu (Petri i sur., 2002).
Pupovi kruške
Primijećeno je i da u situacijama kada tijekom mirovanja imamo nagle veće skokove temperatura,
od 27°C na više, dolazi do produžavanja perioda mirovanja u odnosu na
blaže oscilacije temperatura (2-3°C). Značajka male akumulacije nižih
temperatura je i prolongirana i loše sinkronizirana cvatnja, što
rezultira u velikom nerazmjeru u veličini plodova za vrijeme berbe.
U zadnje vrijeme se sve više proučava dinamika kretanja vode
u biljci i njenim pupovima tijekom faze zimskog mirovanja, i njen
utjecaj na promjene u kretanju i kvaliteti pupova. Pronađeno je da se
prelaskom biljke iz faze endomirovanja u fazu ekološkog mirovanja događa
da vezana voda prelazi u slobodnu vodu. Prema ovim istraživanjima jasno
je da i trenutni status vode u biljci ima znatan utjecaj na kraj
perioda mirovanja i početak kretanja pupova.
Modeli za predviđanje trenutka izlaska voćke iz mirovanja
Većina
modela za odredviđanje završetka mirovanja razvila se na temelju
praćenja vrijednosti za koštičavo voće. Prvi modeli sumirali su
vrijednost temperature ispod 7,2 °C, ili između 0°C i 7,2 °C. Jedan od poznatijih modela je Utah model, koji je za breskve razvio prof. Richardson
sa suradnicima 1974 god. Nedostatak ovog modela bila je njegova
relativna nepouzdanost za praćenje završetka mirovanja jabuke i kruške.
Praktični aspekti klimatskih promjena u subtropskim područjima uzgoja
Zadnjih godina bilježimo stalni rast prosječnih temperatura, kao i dugotrajne toplije periode zimi,
kako u zonama umjerene klime, tako i u suptropskoj zoni. Ovo je
rezultiralo lošijim proizvodnim rezultatima, čak i kod sorti koje su se
donedavno uspješno uzgajale. Kako smo već naveli, brazilski i
novozelandski voćari su zabilježili ogromne štete na kruškama uslijed
abortiranih cvijetova.
Štete su se kretale od 60% pa do 90 % u vidu lošije cvatnje, što je u konačnici rezultiralo opadanjem proizvodnje.
Osim ovih direktnih šteta, uslijed nedovoljno skupljenih hladnih
jedinica, ostatak cvatnje odvijao se neravnomjerno i odgođeno, što je u
berbi rezultiralo sa plodovima neujednačene veličine i smanjene
kvalitete. Jedno od mogućih rješenja svakako je razviti kvalitetan model
praćenja utjecaja temperatura, na zahtjeve za hladnim
jedinicama, prema vrsti i poziciji pojedinih pupova, kako bi voćar imao
pouzdan alat za odabir najpogodnijeg trenutka za primjenu kemijskih
sredstava koji će prekinuti mirovanje, i omogućiti uniformniju cvatnju.
Ovdje je potrebno stalno uvoditi nove selekcije sorata,
koje imaju jako niske ili srednje niske potrebe za sumom hladnih
jedinica. Selekcionirati sorte sa akrotoničnim tipom rađanja (rod na
vršnim pupovima), kako bi se iskoristila činjenica da pupovi koji imaju
izraženiju apikalnu dominaciju zahtijevaju puno manju sumu hladnih
jedinica. U nasadima jabuka i krušaka gistog sklopa, povijanje postranih
izboja u horizontalnu poziciju moglo bi imati pozitivan učinak
ujednačavanja apikalne dominacije u pupovima, te kao posljedicu imati
ujednačenu cvatnju, i kvalitetniju berbu.
Praktični aspekti klimatskih promjena u umjerenim područjima uzgoja
I
naša država pripada umjerenom području uzgoja voća, te su se nažalost i
ovdje u posljednjih dvadesetak godina dogodile evidentne promjene u reakciji voćaka na promjenu klime.
Kako smo već prije naveli, povećanje srednje godišnje temperature i
pojave ekstremnih suša u vegetaciji, već su načinile dosta šteta.
Vršni cvjetni pup, Idared
Zime
su zadnjih godina sve blaže, ali za sada većina sorti koje su
introducirane u proizvodnju nemaju direktnih šteta, jer i u najblažoj
zimi uspiju skupiti, ali puno sporije, potrebnu sumu hladnih jedinica.
Prema istraživanjima V. Vučetić i B. Krulić, za normalni početak
vegetacije jabuke u RH treba biti ispunjen sljedeći uvjet za hladne
jedinice: 900 < CU < 1250.
Sve dok je skupljeno
dovoljno CU, cvjetni i lisni pupovi se razvijaju normalno. Ukoliko
biljka ne skupi dovoljno CU u mirovanju može doći do sljedećih fizičkih
posljedica:
odgođeno listanje, odgođeno i produženo cvjetanje,
koje dovodi do smanjenja uroda, te smanjenje kvalitete plodova (Lorimer
i Hill, 2006). Kemijski pripravci (hidrogen-cijanamid) primijenjeni u
proljeće mogu djelomično umanjiti posljedice manjka prikupljenih CU. Oni
mogu zamijeniti manjak CU do 300, ali pretjerana primjena može dovesti
do oštećenja pupoljaka (Petri i dr., 2004.). Osim CU, važno je da biljka
skupi i dovoljno topline, odnosno dovoljnu količinu i intenzitet
svjetlosti tijekom razdoblja mirovanja.
Toplina koju biljka skupi izražena preko temperaturnih suma za temperaturni prag 4.4°C, nazivamo jedinicama prirasta (GDH).
Kada biljka skupi dovoljan broj CU i GDH, dolazi do početka vegetacije
(Rea i Eccel, 2003). U godinama gdje imamo srednje jaku ili jaku zimu, u
prvom dijelu imamo slučaj da se relativno brzo skupi dovoljna suma
hladnih jedinica (CU) i kada u drugom dijelu zime imamo iznad prosječna
zatopljenja, što je zadnjih godina često i bio slučaj, vrlo brzo skupimo
i dovoljnu sumu jedinica prirasta (GDH), te nam voćke ranije ulaze u
vegetaciju, i imamo puno veću šansu da nasad strada od ranih proljetnih
mrazeva.
Nažalost, godine sa uobičajeno hladnom zimom i
normalno toplim proljećem su sve rjeđe, te smo prisiljeni prilagoditi
se nastaloj situaciji. Problem sa ranijom cvatnjom moguće je djelomično
riješiti sa korištenjem kemijskih sredstava koji odgađaju cvatnju te
poduzimanjem određenih pomotehničkih mjera (rezidba) u točno ciljanom terminu ljeti.
Utah model
Potrebno
je također razmišljati i o scenariju, ako se nastave produženi periodi
blage zime, tj. o mogućnosti introdukcije sorti koje imaju manje potrebe
za hladnim jedinicama.
Osim što bilježimo sve ranije početke vegetacije, u zadnjem periodu bilježimo i znatnija produženja vegetacije. Osobno već dvije godine na sorti Idared na području Baranje, bilježim sve veći postotak vršnih cvijetnih pupova koji prorastaju (retrovegetacija),
i imamo direktan gubitak određenog postotka cvjetnih pupova. Ovi sve
učestaliji slučajevi, možda bi se mogli dovesti u vezu sa iznadprosječno
toplom i vlažnom jeseni. Ovo su i prve naznake mogućih problema do
kojih bi moglo doći ukoliko bi se trend povećanja temperatura i dalje
nastavio. Mi nažalost još nismo u mogućnosti da predviđamo kakva će biti
budućnost, glede klimatskih promjena, ali dosadašnja saznanja svakako
nam mogu biti orijentiri te je potrebno istraživati klimu i sve promjene
vezane uz nju kako bi na vrijeme mogli reagirati i prilagoditi se
mogućim novim okolnostima, bez negativnih posljedica na proizvodnju.