U vrijeme niskih temperatura zimi voćke su izložene manjoj ili većoj
opasnosti od mraza te tada mogu naročito stradati generativni pupovi ili
neki drugi organi, a može doći i do potpunog smrzavanja stabla. Voćke su
posebno izložene opasnosti od niskih temperatura u prijelaznim fenofazama tj.
iz zimskog mirovanja u vegetaciju ili iz vegetacije u zimsko mirovanje.
Pojedina tkiva voćaka nisu jednako otporna spram mrazova, što je uvjetovano
anatomskim karakteristikama, rezervama hrane koju sadrže i sl. U periodu
mirovanja najotpornije tkivo je kambij, pa mlado drvo, staro drvo, kora te
srž.
Pojedini organi su različito osjetljivi na niske temperature. Nadzemni
organi voćke mogu izdržati i do -35 °C no korijen može stradati
već na -9 do -10 °C. Cvjetni pupovi su naročito osjetljivi na niske
temperature. Cvjetovi i zametnuti plodovi stradaju već pri temperaturi od
-2 do 1,5 °C. Voćke se tijekom jakih zima ne mogu u potpunosti zaštititi od
većih oštećenja i zamrzavanja pupova, grana, debla i korijenja, ali može im
se pomoći da sa znatno manje štete podnesu i vrlo niske temperature, neke
čak i do - 30º C.
Štete na voćkama koje mogu biti izazvane pojavom zimskih mrazova mogu se u
mnogim slučajevima izbjeći primjenjujući različite preventivne mjere. Takva
preventivna mjera sigurno je najbolja zaštita voćnjaka od zamrzavanja
stabala, kao što je pravilan izbor položaja, prirodno otpornijih vrsta i
sorata prema mrazu, izbor podloge itd. Izboru sortimenta prilikom sadnje
treba posvetiti puno pažnje, služeći se već postignutim iskustvima, te
izbjegavati sadnju onih vrsta i sorata koje su poznate po slaboj otpornosti
na vrlo niske zimske temperature,osobito na lošijim nižim položajima. Kao
preventivna antistresna mjera posljednjih godina vrlo učestalo se koriste
pripravci na bazi bakterije Thiobacillus ssp. (Thiofer).Ovaj pripravak
višenamjenskog djelovanja (mikrobiološki poboljšivač i aktivator)ima
dozvolu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji.Međutim, njegova primjena
je učinkovita ukoliko se primjenjuje barem dva dana prije stresa i na
temperaturi od minimalno 10ºC.Osim preventivnih mjera, nužna je i primjena agrotehničkih mjera koje
omogućuju da se voćke održe u stanju što veće otpornosti na mrazove. Ako su
zimu dočekale spremne onda je i mogućnost štetnih posljedica smrzavanja
svedena na minimum. Zimske pozebe u dobro i redovito njegovanim (ishranjenim
i zaštićenim) voćnjacima s dobro sazrelim drvom i mladicama su daleko manje
nego u zapuštenim, nenjegovanim voćnjacima, stradalim od štetnika i bolesti
koji se pogrešno gnoje samo dušičnim gnojivima (KAN, UREA) i to
nepravovremeno, najčešće vrlo kasno u jesen.J
Jedna od preventivnih mjera u sprječavanju nepovoljnog djelovanja mraza, a
koja se pokazala i efikasnom je pravovremeno premazivanje debla i jačih
skeletnih grana krošnje vapnom u jesen nakon otpadanja lišća najkasnije do
siječnja jer upravo u tom periodu nastaju pozebi na deblima zbog izmjene
prvih sunčanih i toplih dana s vedrim i vrlo hladnim noćima. Ova mjera
temelji se na osobini da se predmeti bijele boje slabije zagrijavaju zbog
odbijanja sunčevih zraka. Osim toga, slabije zagrijavanje tj. krečenje voćke
ima još jednu prednost, a to je da u proljeće usporava kretanje vegetacije
čime se smanjuje i mogućnost stradanja voćke od kasnih proljetnih mrazova.
Ako se unatoč poduzetim mjerama na deblu i skeletnim granama pojave pukotine
("mrazopuci") prije nego dođe do njihova otvaranja, sušenja i propadanja
kore, može se čvrstim povezivanjem rana postići zaraštanje jakim
priljubljivanjem kore. Ako se zakasni s ovom mjerom, onda propalu, zamrzlu
i osušenu koru treba ukloniti do zdravih dijelova, a ranu premazati
voćarskim voskom. U slučaju težih stradanja treba pristupiti cijepljenju „na
most“ koje kod mladih voćaka daje dobre rezultate.
Oštećenja korijena nastaju ukoliko se temperatura u zamrznutoj zemlji u
zoni korijena (dubine 20 do 50 cm) spusti na -12º C i niže. Oštećenja
korijena voćaka , osobito mlađih stabla,možemo zaštititi od jačeg
rashlađivanja dubljih slojeva zemljišta,pokrivanjem zone korijenja
malčiranjem (nastiranjem) tla pokošenom travom, stajnjakom ili kompostom.