petak, 19. kolovoza 2016.

Skladišne bolesti


Buduči da se gljivice nekih skladišnih bolesti pojavljuju u voćnjaku čak do dva mjeseca prije same berbe,veoma je bitno posvetiti punu pozornost njihovom pravilnom suzbijanju.Izrazito kišovita ljeta znatno pridonose razvoju štetnih gljivica,no one se pojavljuju i za sušnih razdoblja.
Na mjestima gdje su plodovi oštečeni razvijaju se gljivice,koje mogu prouzročiti različite truleži.Iako nema vidljivih simptoma krastavosti na plodovima prilikom unošenja jabuke u skladište,kasne zaraze mogu se pojaviti u skladištu u obliku crnih pjega koje se razvijaju na kožici ploda.
Smeđa trulež ploda može se javiti i u voćnjaku prije unosa u skladište.Otvorene rane omogučavaju ulazak patogena u plod.Ukoliko se bolest javi u voćnjaku,može se prepoznati po smeđoj pjegi koja se širi i nakon nekog vremena može obuhvatiti čitav plod.



Za suzbijanje skladišnih bolesti veoma je bitno započeti s tretmanima na vrijeme,još krajem 7. i tokom 8.mjeseca kada se koriste fungicidi kao što su ZATO 50 WG,ZATO PLUS,BELLIS,CAPTAN ili MERPAN.Riječ je o površinskim fungicidima koji djeluju na krastavost,kao i na skladišne bolesti.