četvrtak, 22. listopada 2015.

Breskvina osa predivica-Neurotoma nemoralis L.

Ova osa predivica javlja se mjestimice. Osim breskve napada marelicu, trešnju i badem.

Štetnik napada
Lišće.

Opis štetnika
Odrasli oblici su dugi 7 do 10 mm. Tijelo im je crne boje s bijelim mrljama na glavi i postrance na zatku. Noge su im žute. Krila su potpuno prozirna. Crna ticala imaju 20 do 21 segment. Kod ženki, ticala su dužine zatka, dok kod mužjaka ona su iste dužine kao prsište i zadak zajedno.
Jaja su duguljasto ovalna i žućkastobijele boje.
Ličinke su vrlo slične gusjenicama od kojih ih razlikuje broj nogu. Ličinke breskvine ose predivice imaju tri para prsnih nogu i zakržljale noge na zatku, dok gusjenice imaju od 2 do 5 para nogu na zatku. Duge su 15 mm. Imaju crnu glavu i tamnozeleno tijelo s crnom prugom na leđnoj strani.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime ličinke u tlu na dubini od 20 do 25 cm. Kukulje se u proljeće. Ose započinju letjeti početkom svibnja, a let traje sljedeća dva mjeseca. Ženka odlaže oko 70 jaja u linijama ili grupno na naličje lišća. Ličinke se hrane na lišću gdje se zapredaju. U zaprecima formiraju cijele kolonije s velikim brojem ličinki. Hrane se mjesec dana kada napuštaju stablo i odlaze na prezimljavanje, najčešće već krajem lipnja i početkom srpnja.


Šteta koju izaziva štetnik
Ličinke izgrizaju lišće, naročito ono pri vrškovima stabala. Lišće dodatno i zapredaju.

Zaštita od ose predivice
Suzbijaju se insekticidima kao i ose listarice.