subota, 31. listopada 2015.

Jabučni cvjetar-Anthonomus pomorum L.

Jabučni cvjetar jedan je od najvažnijih štetnika jabuke u našoj zemlji.

Štetnik napada
Odrasli oblici → pup i cvijet, a ličinke → tučak i prašnike.

Opis štetnika
 Odrasli kukac je dugačak od 4,5 do 5 mm. Smeđe je boje s po jednom kosom svjetlom prugom na pokrilju koje je obrubljeno tamnim rubom. Pruge na oba pokrilja čine široko otvoreno slovo V. ima izrazito dugo rilo koje čini 1/3 dužine tijela kukca.
Ličinke su bijele s crnom glavom i duge su 6 do 8 mm. Nemaju noge.
Jaja su žućkastobijele boje i uočljiva su bez povećala.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime odrasli oblici jabučnog cvjetara u raznim skrovitim mjestima, često u šumama, a rjeđe na samim stablima jabuke. Kada srednje dnevne temperature prijeđu 10 °C, odrasli postaju aktivni te započinju s dodatnom ishranom izgrizanjem pupova. Pupovi imaju jasno vidljivu rupu i iz nje ponekad izlazi sluzava tekućina. Ubrzo nakon toga, počinju odlagati jaja u pupove tj. u unutrašnjost cvijeta. Jedna ženka najčešće dnevno odloži samo jedno jaje, dok ukupno odloži 10 do 30 jaja. Iz jaja nakon 4 do 12 dana izlaze ličinke. Ličinka se nastavlja razvijati u pupu tj. cvijetu 14 do 25 dana. Na istom mjestu se događa i preobrazba u kukuljicu (traje 10 dana) i odrasli oblik. Tijekom svibnja i lipnja javljaju se mladi odrasli oblici koji tijekom ljeta ne prave posebne štete već postupno idu na prezimljavanje.
Ima jednu generaciju godišnje.


Štete koje izaziva štetnik
Odrasli oblici jabučnog cvjetara hrane se pupovima u koje kasnije odlažu jaja. Razvijene ličinke pak izgrizaju tučak i prašnike.  Napadnuti pup prestaje s rastom, a latice cvijeta ostanu zatvorene te posmeđe. Tako oštećeni pup izgleda kao da je ofuren mrazom. Napadnuti se cvijet potpuno osuši i otpadne. Samo iznimno se iz cvijeta razvije zakržljali plodići.


Zaštita od jabučnog cvjetara
Suzbijanje se lako provodi i ono treba biti ciljano, a ne “za svaki slučaj”. Kod preventivnog suzbijanja u zimskom prskanju koriste se uljana organofosforna sredstva I to prije otvaranja pupova. No sama uljana sredstva nisu učinkovita na cvjetara.
Kod ciljanog suzbijanja potrebno je utvrditi broj odraslih oblika cvjetara po jednom stablu. Ako se na jednom stablu nađe više od tri cvjetara ili metodom 100 udaraca uhvati 20 do 40 odraslih oblika, tada je potrebno suzbijanje. S time da u vrijeme slabije cvatnje vrijede niže, a za vrijeme jače cvatnje više brojke. Optimalni rok primjene insekticida jest oko 2 tjedna nakon pojave prvih odraslih oblika ili u vrijeme njihove masovne pojave.
Preporučuju se sredstva na bazi fosalona, fentiona, endosulfana te neki piretroidi. Oni se mogu koristiti sami ili u kombinaciji s bijelim uljima.