utorak, 20. listopada 2015.

Malinin pupar-Byturus tomentosus Fabr.

Malinin pupar je važan štetnik malina pa je mjestimice zabilježeno i do 80% uništenih cvjetova i cvjetnih pupova. Osim malina napada i kupinu.

Štetnik napada
Cvjetne pupove, cvjetove i plodove.

Opis štetnika
Odrasli kukci imaju tijelo svijetlosmeđe boje prekriveno sivkastim dlačicama. Ono je izduženo ovalnog oblika. Naraste od 3,5 do 4 mm u dužinu. Ticala su građena od 11 članaka.
Jaja su izduženoeliptičnog oblika, bijele ili žućkaste boje, dužine oko 1 mm.
Ličinka je smeđe boje i pokrivena je žućkastim dlačicama. Naraste do 8 mm dužine. Ima tri sitne prsne noge. Glava joj je dobro uočljiva i tamne je boje.
Kukuljica je bijela i duga 3,5 do 4 mm.


Biologija i životni ciklus štetnika
 Prezimi odrasli oblik, najčešće u tlu. Aktivni postaju i ponovo se javljaju krajem travnja i u svibnju kad se počnu hraniti cvjetnim pupovima i cvjetovima. Ženke odlažu jaja u cvjetne pupove, a kasnije i u plodove. Jedna ženka odloži 80 do 100 jaja. Za 8 do 10 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani u plodu.razvoj ličinke traje oko mjesec i pol dana. Za topla i suha vremena, odrasli oblici su aktivniji pa nanose više štete i odlažu više jaja, ali visoke temperature i niska vlaga zraka negativno utječu na embrionalni razvoj.
Ima jednu generaciju godišnje

Štete koje izaziva štetnik
Odrasli uništavaju cvjetne pupove i cvjetove time što ih izgrizaju. Odlaganjem jaja u pupove isti se počinju sušiti. Plod oštećuje i ličinka koja se u njemu razvija i hrani.
Posebno napada rane sorte maline.

Zaštita od malininog pupara
Malinin pupar se uništava zimi okopavanjem tla oko maline pošto prezimljuje u tlu. Insekticidi na bazi fosalona i endosulfana mogu se koristiti prije cvatnje i ovipozicije u vrijeme kada štetnik počinje praviti štete na pupovima. Bijelim ljepljivim pločama utvrđujemo prisutnost i pratimo brojnost ovog štetnika.