ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Malinina mušica-Resseliella theobaldi Barnes

Malinina mušica je štetnik koji povremeno nanosi veće štete u nasadima malina i kupina.

Štetnik napada
Izboje.

Opis štetnika
Odrasli narastu od 2 do 2,5 mm u dužinu, okercrvene su boje. Mužjaci su manji od ženki.
Jaja su bijelkaste boje.
Ličinke su male, do 3 mm i crvenkaste su boje.
Kukuljica je crvenkasta i nalazi se u kokonu.



Biologija i životni ciklus štetnika
Prezimi ličinka u kokonu u tlu. U travnju se pojavljuju odrasli oblici koji odlažu jaja u uzdužne pukotine na mladim izbojima. Razvoj jaja traje 5 do 8 dana. Iz njih se razvijaju ličinke koje se hrane tkivom izboja. Oko napadnutih mjesta javljaju se ljubičaste zone. Pri kraju razvoja, zdrave ličinke odlaze iz izboja i zakopavaju se u zemlju gdje se zapredu u kokone i kukulje se. Razvoj od jajeta do odraslog oblika prosječno traje od 40 do 60 dana.
Ima tri generacije godišnje.

Štete koje izaziva štetnik
Napadnuti izboji se suše. Indirektna šteta je što štetnik omogućuje ulazak pod koru raznim gljivama – parazitima rana, posebno gljivici Didymella applanata te gljivicama iz rodovaFusarium, Verticillium, Coniothyrium, čime se štete znatno povećavaju.


Zaštita od malinine mušice
Budući da malinina mušica prezimi u tlu, prekopavanje tla oko biljaka smanjuje broj prezimjelih kukuljica.
Početkom travnja, prije izlaska mušica iz tla moguće je koristiti insekticide za tretiranje tla kao npr. Klorpirifos etila ili foksima. U vrijeme pojave odraslih mušica i ličinaka suzbijanje se može provesti  tretiranjem organofosfornim insekticidima dubinskog djelovanja (fention, dimetoat) ili diazinonom, fosalonom ili endosulfanom. Prvi puta obično se tretira pri porastu izboja od 30 do 40 cm, a ponavljanje tretiranja slijedi nakon 14 dana.