petak, 30. listopada 2015.

Rogati cvrčak-Stictocephala bisonia Kopp & Yonke

Ovaj štetnik je američkog podrijetla.

Štetnik napada
Mlade grane.

Opis štetnika O
drasli oblici imaju jako razvijen nadvratni štit, trokutastog oblika, koji je na prednjem dijelu produljen u dva roga (ime!). Tijelo mu je svijetlozelene boje i dug je 8 do 10 mm. Takav oblik mu pomaže u maskiranju tako da nalikuje na trnje ili kvrge na mladim grančicama. Krila su mu prozirna.
Jaja su velika, duga do 3 mm.
Ličinke izgledom podsjećaju na beskrilni odrasli oblik štetnika te imaju više trnovit izgled.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime jaja koja su odložena u skupinama. Ženka leglicom zareže koru pa na svaku stranu pod koru odloži po desetak jaja. Tijekom proljeća iz jaja izlaze ličinke koje odlaze na zeljaste biljke (posebno mahunarke). Odrasli oblici tokom ljeta se ponovo vraćaju na voćku kada se pare.
Ima jednu generaciju godišnje.

Štete koje izaziva štetnik
Voćkama šteti na način da zarezuje koru zbog ovipozicije. Kako voćka raste, nastali zarezi se povećavaju što liči šteti od udaraca zrna tuče. Štete pravi i s donje strane mladih grana gdje ne mogu nastati štete od tuče pa ga po tome prepoznajemo. Oštećene grane se lakše lome, dok kroz otvore je olakšan ulaz drugim štetnim mikroorganizmima. Na tim mjestima pojavljuje se smolotok.

Zaštita od rogatog cvrčka
Suzbijanje se može vršiti prirodnim neprijateljom, osicom Polynema striaticorne Gir. koja parazitira na jajima rogatog cvrčka.
Kod nabave sadnog materijala treba obratiti pažnju da isti nije zaražen.
Izbjegavati mahunarke kao potkulture u voćnjaku.
Tijekom zimskog reza potrebno je odstranjivati grane na kojima su odložena jaja.