četvrtak, 19. travnja 2018.

Siva plijesan jagode-Botrytis cinerea

Siva plijesan je najčešća i najopasnija bolest plodova jagode u Hrvatskoj. Dovoljno je da u razdoblju berbe padnu jake kiše pa da berba bude umanjena za 50% i više.

Uzročnik bolesti
 Gljiva Botrytis cinerea.

Simptomi bolesti
Zaraženi cvjetovi se suše i izgledaju kao spaljeni. Na zelenim plodovima javlja se svijetlosmeđa pjega, a plod je na tom mjestu mekan. Na tom istom mjestu se kasnije formira prljavo bijela paučinasta prevlaka koja kasnije dobije karakterističnu maslinastosivu boju. Plodovi su tamnosmeđe boje na dijelu na kojem nema micelija. Zaraza je češća kod plodova koji dodiruju tlo, foliju ili se međusobno dodiruju.


Biologija bolesti
Infekcija može nastupiti u razdoblju cvatnje. Nakon zaraze latica i naseljavanja gljive na prašnike dolazi do sporulacije. Konidiji gljive počinju klijati u infekcijsku hifu koja raste prema cvjetištu (receptaculumu) odakle pomoću penetracijske hife prelazi u plod. Proces prodora infekcijske hife od tučka do ploda traje u povoljnim uvjetima oko tjedan dana. Budući da u okolišu uvijek ima konidija gljive B. cinerea, infekcija ploda može nastupiti i izravno. Izravna zaraza ploda najčešće se događa pred berbu. Spore ove bolesti klijaju u širokom rasponu temperatura, s optimumom od 20 do 23 °C.

Zaštita od sive plijesni jagode
Unatoč tome što postoje razlike u osjetljivosti sorata, zaštita se mora provoditi primjenom fungicida. Preporučuju se 4 prskanja: prvo prskanje u početku cvatnje, drugo u punoj cvatnji (50% otvorenih cvjetova), treće prskanje u završetku cvatnje i početku zametanja plodova i zadnje prskanje u vrijeme početka zriobe, a pritom poštujući propisanu karencu. Kod nas su registrirani fungicidi na osnovi sljedećih djelatnih tvari: tolilfluanidu, iprodionu, procimidonu, fenheksamidu i dr. Pripravke treba koristiti naizmjenično kako ne bi došlo do pojave rezistentnosti. Početkom vegetacije preporučljivo je koristiti pripravke s duljom karencom, a kasnije pripravke s kraćom karencom.