Lješnjak predstavlja koncentrirano i visoko kalorično voće, vrlo bogato mastima, bjelančevinama, mineralnim solima i vitaminima.
Sukladno navedenom uz nezaobilaznu upotrebu u isharni i prehrambenoj (posebno konditorskoj) industriji, plod i korisne tvari ploda lješnjaka koriste se u medicnskoj i farmaceutskoj industriji, za lječenje anemije, krvnog tlaka, kašlja, bolesti crijeva i bubrega.
Zbog ovakve višestruke mogućnosti korištenja, potražnja za lijeskom i njenim plodovima na tržištu stalno raste. Povećana potražnja uzrokuje povećanu sadnju plantaža lijeske te intenziviranje tehnologije u svijetu.
U cjelokupnoj svjetskoj tehnologiji uzgoja lijeske koriste se klasični načini uzgoja u obliku grma ili stabla. Ovakvim načinima uzgoja ovisno o intenzitetu tehnologije postižu se od 9.-12. godine prinosi od 1200 kg lješnjaka u ljusci po ha (Turska) do 3000 kg u ljusci po ha (SAD).
Budućnost uzgoja lijeske ipak traži značajnije povećanje prinosa lješnjaka a ono se može jedino postići uvođenjem novih tehnologija uzgoja koja će postojeću proizvodnju po jedinici površine značajno povećati.
Uzgojni oblik lijeske na potpornju omogućava ulazak pune rodnosti u 5. godini starosti.
Zbog velikog broja provodnica (vretena) urod po provodnici iznosi 0.5-1 kg što u konačnici daje kvalitetne plodove i visoke prinose, 5000kg i više po ha. Značajno povećanje proizvodnje lješnjaka po jedinici površine uvođenjem nove tehnologije tj novih uzgojnih oblika je ideja vodilja patenta (P20090642A, PCT/HR2010/000037, WO 2011/067614 A 1) koji predstavljamo.
Izvor:http://www.moulis.hr/moulis_hr