Ekološki, jagoda se može uzgajati i na manjim parcelama, a ako se na
istom gospodarstvu nema stočarske proizvodnje, treba osigurati izvor
dopuštenih gnojiva i sredstava za održavanje plodnosti tla sukladno
odredbama Zakona o ekološkoj poljoprivredi i pripadajućim pravilnicima.
Osjetljiva na mraz
Za
uzgoj jagode potrebno je dosta radne snage, tako da se ovakva
proizvodnja može uklopiti s proizvodnjom povrća u sličnom razdoblju.
Optimalna temperatura za uzgoj jagoda je od 20 do 24°C u umjereno
kontinentalnim područjima. Niske temperature mogu štetno djelovati na
nasad jagode ako se pojavi golomrazica, a nasad nije zaštićen folijom
ili slamom, te ako su sadnice posađene kasno u jesen. Kasni proljetni
mrazevi uzrokuju štete jagodi posebno u cvatnji i na zametnutim
plodovima.
Šteta od kasnih proljetnih mrazeva izbjegava se sadnjom na podobnim položajima i pokrivanjem nasada niskim tunelima.
Pravilan odabir položaja
Za uzgoj jagode najpodobniji su tereni s visokom relativnom vlagom
zraka tijekom ljetnih mjeseci. Područjima s niskom relativnom vlagom
zraka i visokom temperaturom tijekom ljetnih mjeseci podobne su za uzgoj
ranih sorti jagode koje se beru prije nastupa visokih temperatura. Na
južnim položajima treba saditi rane i srednje rane sorte, jer je suša
jače izražena u odnosu na sjeverne položaje gdje se preporuča sadnja
srednje kasnih i kasnih sorti. Treba birati područja s blagim padom
terena od 3 do 5% koji je idealan za osiguravanje dobre provjetrenosti i
rješavanje pojava površinskih voda. Najbolja su propusna tla koja
pripadaju grupi pjeskovito-ilovastih sa sadržajem gline manjim od 30%,
te visokim udjelom humusa (>3%). Najveći dio korijenskog sustava
nalazi se na dubini do 20 cm površinskog sloja tla iz kojeg jagoda uzima
vodu i hranjive materije. Zbog toga akumulativni sloj treba biti bogat
humusom i rastresit. Jagoda tolerira blagu kiselost tla, a optimalna pH
je 6-6,5.
Plodored
Prelaskom iz konvencionalne u ekološku proizvodnju na proizvodnoj
jedinici kao predkultura može se zasijati mahunarke i zelene biljake za
gnojidbu (siderati) radi održavanja i povećanja plodnosti tla. U
ekološkom uzgoju jagode treba osigurati udaljenost proizvodne površine
od najmanje 50 m od prometnice čije je opterećenje veće od 100
vozila/sat i podizanjem zelene barijere visine najmanje 1,5m, ako
proizvodna jedinica graniči s parcelom na kojoj je konvencionala
proizvodnja. Za sadnju jagode tlo se valja dobro pravovremeno pripremiti
oranjem na dubini od 30 cm, nakon čega je potrebna osnovna gnojidba
tla. Gnojidba mora biti ekonomski isplativa i ekološki prihvatljiva što
podrazumijeva primjenu gnojiva koja odgovara stanju i plodnosti tla.
Zbog toga se preporuča analiza tla u pedološkom laboratoriju, te na
osnovu analize tla, gnojidbu tla. U ekološkom uzgoju jagode preporuča se
uporaba stajskog gnoja, komposta, zelene gnojidbe i gotovih pripravaka
za gnojidbu. Organska gnojiva moraju potjecati s vlastitog gospodarstva
ili s gospodarstava na kojima se odvija ekološka proizvodnja. Nije
dopuštena uporaba industrijskih mineralnih gnojiva u ekološkom uzgoju
jagoda.
Treba voditi racuna o
kulturama koje su bile zasijane prije podizanja nasada jagode na istoj
površini. Neke predkulture brzo iscrpljuju tlo što uzrokuje povećanu
pojavu raznih bolesti, štetočina i korova što se nepovoljno odražava na
razvoj i urod ploda jagode. Zato je potrebno pri uzgoju jagode paziti na
plodored. Kao nepovoljne predkulture jagode su rajčica, repa, kasni
krumpir, kukuruz, višegodišnje trave (ako se uzgajaju više od tri
godine), mrkva, uljana repica (zbog pojave samoniklih biljaka naredne
godine).
Ove kulture imaju iste bolesti i štetočine kao i jagoda koje se brzo prenose na podignutim nasadima.
Dobre predkulture jagodi su
smjesa trava i djeteline (vrijeme uzgoja 1-2 godine), bijela djetelina,
grah, kadifica (na manjim površinama), kupusnjače. Nasad jagode u
plodoredu ne treba ponovo podizati 6 godina na istoj proizvodnoj
jedinici.
Sadnja
Proizvodne
nasade najbolje je saditi u srpnju i kolovozu, a matičnjake krajem
rujna i početkom listopada. Sadnja u kolovozu osigurava urod već prve
vegetacijske godine. U izboru sorata koriste se sorte prilagođene
pedoklimatskim uvjetima, otporne na štetočine te treba dati prednost
autohtonim sortama. Na tržištu su uglavnom zastupljene sorte jagode
talijanskog podrijetla, a ekonomski su najvažnije Clery, Alba Miss, Elsanta, Florence, Honeoye, Asia, Antea, Maya, Marmollada, Dora, Diamante
i dr. Osnovni preduvjet za ostvarivanje uspjeha u ekološkom uzgoju je
kvalitetan sadni materijal. Tipovi sadnica koje se koriste za sadnju su
zelene sadnice, frigo sadnice, čekajuće sadnice (Waiting bed) i
kontejnerske sadnice.
U
Hrvatskoj nema registiranih ekoloških proizvo đača sadnog materijala
jagode, te se za sadnju koriste sadni materijal iz konvencionalne
proizvodnje gdje se uglavnom koristi frigo tip sadnice.
Sadnice moraju imati zdrav i dobro razvijen korijen, bez prisutnosti
truleži, te moraju imati deklaraciju koja garantira sortnu čistoću i
potpunu zdravstvenu ispravnost što je sukladno zakonu o sjemenu, sadnom
materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.
Uzgoj
Najčešći sustavi uzgoja jagode su jednoredni ili dvoredni uzgoj na
humke ili u razini tla. U ekološkoj proizvodnji jagoda zabranjen je
hidroponski način uzgoja. Kod jednorednog uzgojnog oblika razmak između
redova se kreće od 70 do 90 cm, a unutar reda 20 do 30 cm. Pri dvorednom
uzgoju jagode razmaci sadnje između redova jedne trake je 40-50 cm, a
razmak između dva para redova je 80-100cm. Za uspješnu proizvodnju
jagode u ekološkom uzgoju kao pokrovni materijal za tlo koriste se
biorazgradive folije ili malč organskog podrijetla (slama, piljevina i
sl.) čija uloga je da spriječi pojavu korova, nastajanje pokorice,
smanji gubitak vlage, smanji pojava bolesti, plodovi ostanu čisti itd. U
ekološkom uzgoju jagoda nije dopušteno korištenje PVC folija. Jagoda je
osjetljiva na stres od suše tijekom ljetnih mjeseci, te treba osigurati
sustav za natapanje kap po kap. Perforirane cijevi ili trake se
postavljaju ispod folije prije sadnje. Najkvaliteniji je ručni način
sadnje, gdje se korijen jagode prije sadnje natapa u otopinu
svježeg govedskog gnoja, ilovače i vode u omjeru 1:1:1. Nakon sadnje
sadnice se moraju dobro zaliti vodom.
Na manjim nasadima često se
jagoda sadi u kombinaciji s povrtnim kulturama. Da bi jagoda kao glavna
kultura imala što manje štetnih posljedica od uzgoja povrća kao
međukulture, nasad se mora obilato gnojiti i natapati. Kao dobar susjed
jagode preporuča se sadnja češnjaka, graha, salate, poriluka, špinata i
vlasca. Osobito se preporuča sadnja češnjaka kao međ ukulture jer svojim
mirisom odbija štetočine, glodavce i bolesti biljaka.
Mjere zaštite
Tijekom vegetacije treba provoditi agrotehničke
mjere na vrijeme i kvalitetno. Zaštita mladih sadnica jagode provodi se
zastiranjem slamom ili postavljanjem niskih tunela. Jagode koje se
uzgajaju na u niskim tunelima dozrijevaju 7 do 10 dana ranije i postižu
veću cijenu na tržištu. U fazi najintezivnijeg rasta jagode počinju se
stvarati vriježe za čiji razvoj biljka troši mnogo hrane. Uklanjanjem
vriježa prinosi ploda jagode su veći do 50%. Nakon sadnje, kako bi se
osigurao bolji primitak sadnica preporuča se češće natapanje, te u fazi
rasta i zriobe plodova zbog intenzivne metaboličke aktivnosti, koja mora
biti praćena i s adekvatnom adsorpcijom hranjivih elemenata. Za
određivanje pravovremene potrebe jagode za vodom koristi se uređaj
tenziometar. Za snažan poticaj rasta jagode tijekom vegetacije može se
provoditi i folijarna gnojidba biljnim tekućim gnojivima dobivenih od
koprive, gaveza, preslice, kamilice i dr. Jagoda ima povećani zahtjev
prema kaliju, dok može tolerirati nižu razinu količine fosfora i dušika u
tlu. Gnojiva na bazi kalija dozvoljena u ekološkom uzgoju jagode su
drveni pepeo (ako kemijski nije obrađen nakon sječe), proizvodi od
morskih algi, gnojiva od peradi, sušeni goveđi gnoj i koštano brašno. U
nasadu jagode korov se suzbija fizikalnim i mehaničkim načinom.
Suzbijanje štetočina u ekološkom uzgoju jagoda provodi se preventivnim
agrotehničkim mjerama koje sprečavaju pojavu i širenje štetočina, te
korištenje sorti jagoda otpornije na štetočine. Najvažniji štetnici
jagode su jagodina pipa (Rhynochites germanicus), jagodin cvjetar (Anthonomus rubi), lisna uš (Aphis forbesii), crveni pauk (Tetranychus. sp), savijač (Acleris comariana). Prirodne neprijatelje štetočina jagode treba štiti i stvoriti im povoljne uvjete za život.
Za suzbijanje štetočina u
ekološkom uzgoju jagoda dopuštena je uporaba feromona, repelenata,
predatora, nametnika, superparazita, mehaničkih prepreka za puževe,
mreže, klopke, vapno, betonit, vodeno staklo, pepeo drveta, homeopatskih
i biodinamickih pripravaka. Dopuštena je uporaba biljnih pripravaka,
ekstrakta i čajeva (kopriva, luk, preslica, paparat i dr.) kao sredstava
za zaštitu bilja pripremljenih na proizvodnoj jedinici od prisutnih
biljaka.
Najvažnije bolesti jagode su siva plijesan (Botrytis cinerea), siva pjegavost lista ( Mycosphaerella fragariae), crvena pjegavost lišća (Marssonina fragariae), pepelnica (Sphaerotheca macularis, S. aphanis), smeđa pjegavost lišća ( Gnomonia comori), venuće jagoda (traheoverticilioza) (Verticillium albo-atrum i V. Dahliae), trulež korijena ili fitoftora.
Protiv gljivičnih bolesti
dopušteno je korištenje vodenog stakla (kalijev silikat), kamenog
brašna, kalijev permanganat, sumpor u prahu, močivi sumpor najveće
koncentracije do 0,7%, sumporni pripravci u kombinaciji, bakar i bakreni
pripravci, Bacillus thuringiensis (BT pripravci), uljne emulzije na
bazi para niskih ulja, želatina, kameno brašno, etilni alkohol, kalijev
sapun, smeđ i meki mazivi sapun konc. do 3%).
Berba
Radi očuvanja svježine plodova, jagode se beru ujutro jer su plodovi
tada hladniji i duže svježi. Zbog visokog sadržaja hranljivih i
ljekovitih sastojaka plodovi jagode su iznimno cijenjeni za potrošnju u
svježem stanju i kao sirovina za prehrambenu industriju. Plodovi za
industrijsku preradu moraju biti bez čaški i peteljke, a za konzumaciju u
svježem stanju plodovi se beru sa čaškom i peteljkom dužine do 1 cm.
Gospodarstva koja namjeravaju pokrenuti ekološku proizvodnju jagode
trebaju imati osnovno znanje o sustavu ekološke proizvodnje, ući u
sustav nadzora od strane kontrolnih tijela radi ostvarivanja poticaja,
te surađivati sa savjetodavnom službom.