Vinova loza
tijekom svog razvoja prolazi kroz veliki ili životni ciklus i
mali ili godišnji biološki ciklus.
VELIKI ili ŽIVOTNI
CIKLUS vinove loze podrazumijeva razdoblje od klijanja ili sadnje do kraja
života. Trajanje ovog ciklusa ovisi o načinu razmnožavanja. Ukoliko vinovu lozu
razmnožavamo generativno, dakle sjemenom, može doživjeti i nekoliko stotina
godina, dok loza razmnožena vegetativno, cijepljenjem živi puno kraće.
Tijekom velikog
životnog ciklusa vinova loza prolazi kroz nekoliko razdoblja različite rodnosti
(priroda):
-
prvih 7 do 10 godina je
razdoblje porasta rodnosti
-
slijedi razdoblje stabilne
rodnosti, a koliko će ono trajati ovisi ponajprije o podlozi, kultivaru, sustavu
uzdržavanja vinograda i o mnogim drugim čimbenicima
-
konačno, posljednje je razdoblje
smanjenja rodnosti, a obuhvaća posljednjih nekoliko godina života loze, označava
kraj biološkog iskorištenja vinograda
MALI ili GODIŠNJI
BIOLOŠKI CIKLUS, obuhvaća promjene koje se događaju periodički svake godine, a
zovu se fenofaze ili faze razvoja loze.
Tijekom jedne
godine loza prolazi kroz 7 faza razvoja koje su sve povezane i za svaku
su potrebni određeni vanjski uvjeti, faze su:
1. faza- suzenje
ili plač loze
2. faza- pupanje,
rast i razvoj vegetacije
3. faza- cvatnja i
oplodnja
4. faza- rast
bobica
5. faza-
dozrijevanje grožđa
6. faza- priprema
za zimski odmor
7. faza- zimski
odmor
7. faza- ZIMSKI
ODMOR
Zimski
odmor počinje s opadanjem lišća, a završava pojavom plača, znači traje do
početka prve fenofaze. Trajanje ove faze vezano je uz geografsku širinu, a ovisi
i o položaju i kultivaru. U našim uvjetima zimski odmor traje od 120 dana na
jugu do 180 dana na sjeveru. Tijekom ove faze sve su životne funkcije vinove
loze potpuno prekinute ili su vrlo slabe. Nakon opadanja lišća u rozgvi nastaje
negativan tlak koji može izazvati ulazak vode u tkivo na prerezima, što povećava
opasnost od smrzavanja, stoga se u našim sjevernim vinogradarskim područjima
preporuča rez u zrelo provesti tek u proljeće, krajem ove fenofaze, dok se u
južnim krajevima rez u zrelo može provoditi tijekom cijele faze zimskog odmora.
1. faza-
SUZENJE ili PLAČ LOZE
Suzenje
je prvi znak buđenja loze, a manifestira se kao tekućina („plač“, istjecanje
soka) na prerezima rozgve ili
oštećenjima starog drva. Ova fenofaza počinje u rano proljeće, a glavni uvjet za
njen početak je porast
temperature od 7 do 10 °C u tlu na 25 do 30 cm dubine, dok se srednja dnevna
temperatura zraka treba kretati između 8 do 10 °C, potrebna je suma pozitivnih
srednjih dnevnih temperatura. Osnovna uloga soka je da nadoknadi vodu u svim
organima vinove loze, koju je trs izgubio tijekom
zimskog mirovanja, tijekom tog
razdoblja vrši se i pritisak na pupove koji do kraja ove faze nabubre i
propupaju. Faza traje 15 do 30 dana.
!
U vinogradu se tijekom
ove faze izvode sljedeći radovi:
orezivanje i iznošenje pruća iz vinograda, skidanje stare kore, popravak
naslona, vezanje trsa i lucnjeva, zimsko prskanje, prihrana dušičnim gnojivima.
Sve ove radove treba završiti do početka kretanja pupova i razvoja mladica,
znači otprilike tijekom travnja u našim uvjetima.
!
Rez u zrelo
je prikraćivanje jednogodišnjeg drva rozgve na dužinu koja je u pravilu određena
brojem rodnih pupova. Izvodi se tijekom faze zimskog odmora (koja traje
od trenutka pada lista, do početka prve faze) i tijekom faze suzenja.
U našim južnim krajevima rez se može obavljati tijekom cijele faze
zimskog odmora, no najpovoljnijim se pokazalo orezivanje tijekom prosinca,
siječnja i veljače. U sjevernim vinogradarskim područjima najpovoljnije
je vrijeme reza proljeće, dakle od sredine ili kraja veljače i tijekom ožujka.
2.
faza- PUPANJE, RAST I RAZVOJ VEGETACIJE
Da bi
II. fenofaza počela, srednja dnevna temperatura zraka nekoliko dana treba biti
između 7 i 12°C.
Tijekom
ove fenofaze počinje otvaranje pupova, rast mladica, oblikuju se listovi,
koljenca, pojavljuju se i razvijaju cvatovi i cvijet, oblikuju se polen i
plodnica. U pazušcu listova oblikuju se zimski (pravi) i ljetni (zaperkovi)
pupovi. U cvatu se razdvajaju cvjetovi, iznad cvata oblikuju se vitice kojima se
vinova loza pričvršćuje uz oslonac i žicu.
Ova
fenofaza traje 40 – 60 dana i u tom razdoblju mladica naraste 60% od svoje
ukupne dužine.
!
U vinogradu se
tijekom ove faze izvode sljedeći radovi:
završava se vezanje lucnjeva, ukoliko još nije obavljena provodi se zaštita
pesticidima. Slijede poslovi plijevljenja, zalamanje zaperaka, pinciranje rodnih
mladica prije cvatnje te njihovo vezanje ili prvo provlačenje kroz žice. Kako
mladice rastu provodi se i intenzivna zaštita protiv bolesti i štetnika.
Tijekom
ovog razdoblja, u sjevernim vinogradarskim područjima obavlja se i sadnja loznih
cijepova, obično se sadi od 15.3. pa do kraja travnja. U južnim krajevima sadnju
je moguće izvoditi i tijekom jeseni i zime ukoliko nema opasnosti od jakih
zimskih mrazeva.
!
Radove koje provodimo u vinogradu tijekom vegetacije, na zelenim dijelovima
vinove loze zovemo rez u zeleno ili zeleni rez. Ti radovi su:
plijevljenje suvišnih mladica, pinciranje rodnih mladica, skidanje i zalamanje
zaperaka, prstenovanje, prorjeđivanje grozdova, prorjeđivanje bobica, skidanje
lišća i vršikanje. Zadatak je zelene rezidbe korekcija odnosa bujnosti i
rodnosti trsa. Primjenom pojedinih zahvata zelenog reza postižemo: privremeni
prekid rasta mladica, jednolični rast mladica na trsu, povoljne uvjete za
odvijanje cvatnje i oplodnje, smanjenje rehuljavosti, povećanje priroda i
povoljnije uvjete za dozrijevanje grožđa. Svaki od zahvata (radova) zelenog reza
obavlja se u određenoj fazi razvoja loze pa ćemo ih tako i opisati.
PLIJEVLJENJE mladica podrazumijeva odstranjivanje cijelih mladica koje su se
razvile iz starog drva (stabla, krakova i ogranaka) ili iz rodnih i prigojnih
dijelova trsa, a otežavaju razvoj rodnih mladica, nepovoljno utječu na prinos i
kakvoću grožđa. Plijevljenjem znači odstranjujemo mladice koje su istjerale na
starom drvu te nerodne mladice razvijene na rodnim elementima trsa, s tim da ne
skidamo uvijek sve mladice razvijene iz starog drva, već eventualno ostavljamo
one koje mogu poslužiti za pomlađivanje trsa.
Plijevljenje se obično obavlja u dva navrata:
1. prvi puta kad su mladice duge oko 15 cm
2. drugi put, desetak dana prije cvatnje,
istovremeno s
pinciranjem rodnih mladica.
Za
plijevljenje nije potreban nikakav alat, već se ono obavlja rukom.
PINCIRANJE je prikraćivanje vrhova mladica da se privremeno prekine njihov bujan
rast pa će one ojačati i stvorit će se povoljni uvjeti za cvatnju i oplodnju,
odnosno za bolje dozrijevanje grožđa. Pinciranjem se prikraćuju samo mladice na
rodnom drvu (lucnju).
Prema
jačini (intenzitetu) pinciranje može biti:
- oštro
(kratko), ukoliko ostavimo 1-2 lista iznad gornjeg grozda na mladici
- umjereno (srednje), ostavljamo 3-4 lista
- blago (dugo), ostavljamo 5 ili više listova iznad gornjeg
grozda na mladici
Pinciranje se obavlja u dva navrata:
1. desetak dana prije cvatnje, time neposredno utječemo na cvatnju i
oplodnju, te posredno na kvalitetu i kvantitetu grožđa, prirod se može povećati
10-30%. Svrha je zahvata skinuti parazitarne vrhove mladica te na taj način
prekinuti rast za 8-10 dana, čime se asimilati iz produktivne lisne površine
usmjeruju prema cvatovima i tako se poboljšavaju uvjeti oplodnje
2. drugi put pinciramo dvadesetak dana poslije cvatnje.
Pincirati možete rukom, nožem ili škarama.
ZALAMANJE ZAPERAKA obavlja se istovremeno s plijevljenjem ili pinciranjem. Svrha
je zalamanja zaperaka stvoriti povoljnije uvjete cvatnje i oplodnje, pa treba na
vrijeme ukloniti zaperke u zoni cvatova, dakle s donjih koljenaca na mladici.
Pri zalamanju, mlade zaperke uklanjamo potpuno, dok razvijenije zaperke
prikraćujemo na 1 pup da se ne bi oštetio zimski pup. Ukoliko su se zaperci rano
razvili i dobro su ishranjeni, oni mogu donijeti i rod. Takvi grozdovi većinom
ne dozore, a zovu se martinsko grožđe ili greš. Zalamanje se obavlja rukom ili
škarama.
3.
faza- CVATNJA I OPLODNJA
Ovo je
najosjetljivija fenofaza razvoja loze, tijekom ovog razdoblja mladice i listovi
intenzivno rastu pa neposredno pred početak cvatnje treba provesti kvalitetnu
zaštitu kako bi loza bila zaštićena tijekom cvatnje. Za prskanje prije cvatnje
preporuča se kombinirati više pripravaka: sistemično-kontaktni fungicid protiv
peronospore, sistemik za pepelnicu (+ sumpor) te neki insekticid protiv
grožđanog moljca. Za početak cvatnje nužan je porast temperature na
minimalno 15°C, a optimum je 20-25°C. Uz povoljnu temperaturu poželjno je i
sunčano vrijeme te lagani povjetarac. Kiša te jaki i suhi vjetrovi djeluju
nepovoljno i uzrokuju slabiju oplodnju što za posljedicu ima rehuljavost
plodova.
Cvatnja
počinje odvajanjem cvjetne kapice od osnove, njezina odbacivanja pri čemu cvijet
ostane gol. Kada se otvori 5 do 10 % cvjetova smatra se da je počela cvatnja,
punom cvatnjom smatra se kad je otvoreno 50% cvjetova, a kraj cvatnje je kad se
otvori više od 95% cvjetova.
Ovisno
o ekološkim uvjetima, u vinogradu se cvatnja oduži na 10 do 20 dana, jedan trs
cvate obično desetak dana, cvat cvate 5 do 10 dana, a jedan cvijet 3-4 dana.
Tijekom
cvatnje najbolje je uopće ne provoditi nikakve radove u vinogradu ako nije
neophodno, posebno se ne preporuča prskanje bakrenim sredstvima, jer bakar
sprečava klijanje polena.
Na
kraju cvatnje, odnosno u vrijeme čišćenja bobica koristite kombinirane fungicide
sistemično-kontaktnog djelovanja koji će osigurati kvalitetnu zaštitu
novoizrasle bujne lisne mase i bobica. Ponovno koristite fungicide protiv
peronospore (Plasmopora
viticola)
i pepelnice (Uncinula
necator ) uz
obavezan dodatak fungicida protiv sive plijesni (botriticida) i po potrebi
insekticida protiv grožđanog moljca. Posebno je važno primijeniti fungicid u
vrijeme čišćenja grozdića protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) jer
nepovoljne vremenske prilike (rosa, kiša) mogu uzrokovati primarnu infekciju
botritisom.
4.
faza- RAST BOBICA
Kad
cvatnja i oplodnja završe, bobice počinju intenzivno rasti. Brzina rasta i
razvoja bobica ovisi o više čimbenika vanjske i unutrašnje prirode. Za povoljan
rast bobica idealne su temperature između 25 i 30 °C uz dovoljno vlage. Ukoliko
tijekom ove faze nedostaje hraniva i vlage neke bobice zaostaju u razvoju te
otpadnu.
Tijekom
ove fenofaze bobice su još uvijek tvrde, zelene i obavljaju funkciju asimilacije
, transpiracije i disanja, čime osiguravaju otprilike 20% hranjivih tvari
potrebnih za rast i razvoj, a ostatak podmiruju iz listova i korijena.
Krajem
fenofaze rasta bobica, smanjuje se količina vode u njima, dok je koncentracija
sladora oko 3%, a ukupnih kiselina 3-5%.
Ovisno
o kultivaru i klimatskim prilikama ova faza traje od 30 do 60 dana.
!
U vinogradu se
tijekom ove faze izvode slijedeći radovi:
Kod
stolnih kultivara prorjeđuju se grozdovi i bobice, obavlja se prstenovanje,
zalamanje zaperaka, vršikanje, kultiviranje tla, navodnjavanje.
PRSTENOVANJE podrazumijeva uklanjanje dijela kore u obliku prstena na osnovi
rodne mladice, rodnog reznika ili lucnja pomoću posebnih škara za prstenovanje.
Širina prstena je oko 3-5 mm ( na područjima sa suhom klimom rade se prsteni
nešto manje širine radi bržeg zacjeljivanja rana). Rane nastale prstenovanjem
trebale bi zacijeliti u roku od desetak dana.
Prstenuje se obično prije cvatnje i u fazi porasta bobica. Ukoliko prstenujemo u
fazi intenzivnog porasta i razvoja bobica, postići ćemo povećanje obujma bobice
za više od 20%, a dozrijevanje će se ubrzati za 10-15 dana.
Kako
prstenovanje iscrpljuje i slabi trsove, ne preporučuje se izvoditi svake godine,
a kad se primjenjuje neophodna je pojačana gnojidba. Na jednom trsu obično se
radi 1 do maksimalno 3 prstena.
PRORJEĐIVANJE GROZDOVA provodi se istovremeno s prstenovanjem. Cilj je ovog
zahvata rasteretiti trs od preobilnog uroda, povećati krupnoću ostavljenih
grozdova i bobica te postići ljepši izgled grozda i potpunije dozrijevanje.
Grozdovi se režu škarama (nikako ih ne trgajte rukom!), prvo se uklanjaju slabo
razvijeni i sitniji grozdići te oni koji se nalaze u sredini zelene mase, a
potom uklanjamo i dobro razvijene grozdove ako je na trsu još uvijek previše
grozdova.
PRORJEĐIVANJE BOBICA ili CIZELIRANJE primjenjuje se radi dobivanja rastresitih
grozdova, krupnijih bobica i ljepšeg izgleda cijelog grozda. Ovaj je zahvat
poželjan ako je oplodnja bila dobra pa na grozdu ima puno bobica i kod kultivara
koji imaju zbijene grozdove. Ako se kod takvih grozdova ne provede prorjeđivanje
formirat će se grozdovi neujednačene dužine i oblika te sitnih i slabo obojenih
bobica.
Budući
da je pojedinačno skidanje bobica skupo, u praksi se skidaju dijelovi grozdova,
obično se reže vrh grozda, vrhovi ogranaka grozda te poneki ogranak na cijeloj
dužini grozda.
VRŠIKANJE se provodi pred kraj faze rasta (sredinom 8. mjeseca) ili otprilike
mjesec dana pred berbu. Ova radnja podrazumijeva skidanje svih vrhova mladica
škarama, nožem ili srpom ( na većim plantažama strojno), tako da na svakoj
mladici ostane do petnaestak listova. Ukoliko izostavimo ovaj zahvat prevelike
će mladice stvoriti gustiš koji u vlažnim godinama nepovoljno utječe na
dozrijevanje grožđa te povećava mogućnost pojave sive plijesni. Osim toga izboji
koji su potjerali iz vrhova, obično su zaraženi peronosporom.
KULTIVIRANJE TLA ili prašenje, je plitka, površinska ljetna obrada tla. Svrha
zahvata je sačuvati vodu u tlu tijekom ljeta te održati površinu čistu od
korova.
5.
faza- DOZRIJEVANJE GROŽĐA
Početak
faze dozrijevanja očituje se prestankom rasta bobica te promjenom boje kožice,
koja ujedno postaje prozirna, opraši se maškom s uočljivom mrežicom žila, kožica
omekšava i postaje elastična. Promjena boje kožice zove se šara bobica,
kod bijelih kultivara klorofil zamjenjuju ksantofil i karotini, a kod crnih
antocijani.
Kemijske promjene u bobici odnose se na povećanje sladora uz istovremeno
smanjenje koncentracije ukupnih kiselina. Nakupljanje sladora u bobici
karakteristično je za pojedini kultivar, a ovisi o klimatskim prilikama u fazi
dozrijevanja i o položaju. Količina sladora obično je od 15 do 25 %, dok je
koncentracija ukupnih kiselina od 5 do 17 g/l.
Kada
govorimo o dozrelosti grožđa razlikujemo-
•
fiziološku zrelost, koja nastupa kada se odnos sladora i kiselina u bobicama
više ne mijenja i siguran je znak pune dozrelosti grožđa; tada su i sjemenke
sposobne za klijanje.
•
tehnološka zrelost ovisi o namjeni grožđa, pa ukoliko želimo svježija vina s
manje alkohola pristupamo ranijoj berbi, dok za proizvodnju predikatnih vina
grožđe beremo i poslije pune dozrelosti.
Početak
i trajanje faze dozrijevanja ovisi o sumi temperatura, a pojedini kultivari
imaju različite zahtjeve.
Neposredno prije pojave šare ili u šari, provodi se PRORJEĐIVANJE LISTOVA.
Preporuke nekih vrsnih
vinogradara su da sa skidanjem lišća ne
žurimo, već da pričekamo da prođe opasnost od tuče, a to je obično oko Velike
gospe (15.8.), također na kasnijim sortama kasnije skidamo lišće. Ovim zahvatom
zelenog reza uklanja se lišće na rodnim mladicama koje se nalazi u zoni grožđa,
u unutrašnjosti trsa i sa sjeverne strane. Skidaju se do 4 starija lista. S
južne strane listove ostavljamo kako sunce ne bi izazvalo opekline na
grozdovima.
Ovim
zahvatom postiže se bolja prozračnost i osvijetljenost grozdova čime je
omogućeno bolje dozrijevanje a ujedno se smanjuje mogućnost pojave sive truleži.
U
velikim vinogradima danas se skidanje listova (defolijacija) obavlja strojevima
koji se kasnije koriste i za berbu grožđa.
BERBA
GROŽĐA
Prema
već tradicionalnim rokovima berbe pojedinih sorata ali i po izgledu lišća
(poprima žutu ili crvenu boju, starije se počinje sušiti na osnovama mladica) i
grozdova (bobice su mekane, pokrivene maškom, lako se otkidaju, sok se lijepi za
prste), te okusu (slatke, tipične arome za kultivar) i mirisu grožđa
vinogradari procjenjuju kad bi trebalo početi s berbom, no to nije siguran
pokazatelj, pa stoga osim organoleptičkih metoda, desetak dana prije predviđene
berbe vinogradari fizikalnim metodama i kemijskom analizom određuju zrelost
grožđa i pravi trenutak berbe. Naravno da rokovi berbe ovise i o namjeni grožđa.
Ukoliko grožđe beremo za jelo-stolne sorte, tad obavljamo „probirnu berbu“ u dva
tri navrata, a ovdje nije najvažniji kriterij sadržaj šećera, nego i okus,
miris, vanjski izgled grožđa te sposobnost za transport. Za dobivanje svježijih,
laganijih vina bere se prije pune zrelosti, dok za proizvodnju predikatnih vina
beremo i puno poslije pune dozrelosti.
Najznačajnija i pouzdana metoda za određivanje tehnološke zrelosti grožđa i
vremena berbe je utvrđivanje sadržaja šećera
u grožđu (za što se
koriste moštne vage i refraktometri), i sadržaja ukupnih kiselina te njihov
međusobni odnos. Prvo mjerenje sadržaja šećera obavlja se desetak dana prije
očekivane berbe a sljedeća dva svaki treći dan. Da bi mogli izmjeriti količinu
šećera, potreban nam je prosječan uzorak grožđa, 2-3 kg grožđa uberemo s raznih
trsova na više mjesta u vinogradu, grožđe izmuljamo i u dobivenim moštu
izmjerimo količinu šećera pomoću Klosterneuburške vage ili Oechslove moštne
vage. Kada se utvrdi da se
količina
šećera u moštu ne povećava može se početi s berbom. Na temelju očitana postotka
šećera u grožđu može se izračunati i približni postotak alkohola u budućem vinu,
tako da se očitani broj na moštnoj vagi pomnoži s faktorom 0,6.
Sadržaj
ukupnih kiselina u grožđu puno je teže odrediti, za to je najbolje potražiti
pomoć u stručnom laboratoriju gdje se sadržaj kiselina određuje metodom
neutralizacije svih kiselina i njihovih soli pomoću otopine natrijeva hidroksida.
slušate
preporuke poljoprivredne savjetodavne službe iz vašeg područja gdje imate
vinograd, jer oni daju pouzdane preporuke o vremenu berbe pojedinih kultivara za
određene regije.
Osim
određivanja trenutka berbe, za berbu treba osigurati i čiste posude, pripremiti
alat, urediti podrum i osigurati dovoljno radne snage. Bere se naravno po
lijepom i suhom vremenu.