četvrtak, 17. prosinca 2015.

Bordoška juha


Bordoška ili bakreno-vapnena juha je mješavina modre(bakrene)galice i vapna.Priređuje se na slijedeči način:
1kg modre galice rastopimo u 50l vode,preporučuje se da to bude u drvenoj posudi.Da bi se galica što prije rastopila,može se usitniti i staviti u vrečicu rijetkog platna i ostaviti da visi u vodi.U drugoj posudi zapremine 100l rastopimo u 50l vode 0,5kg živog vapna.Ako nemate živog vapna,može se upotrijebiti i gašeno vapno,no njega u tom slučaju ide trostruka količina.dakle 1,5kg.Vapno mora biti gusto i masno.Može se upotrijebiti i hidratizirano vapno(vapno u prahu) u koncentraciji od 0,5kg.Živo vapno najprije treba ugasiti,tako da na njega nalijemo,odnosno,da do polovice bude u vodi.Kad vapno upije vodu,dolijeva se dalje voda,dok ne dobijemo gustu kašu.Na tu kašu dolijemo do 50l vode.
Hidratizirano vapno moramo također rastopiti sa nešto vode i kad smo dobili gustu kašu,razblažujemo je sa 50l vode.
Dakle,imamo posebno rastopljenu galicu,posebno rastopljeno vapno.Jedno i drugo promiješamo u njihovim posudama.Nakon toga,sipamo galicu u posudu s vapnom uz postepeno mješanje.Preporučuje se ovaj način,da ne bi došlo do grušanja.Ako je bordoška juha pripremljena dobro,bijeli fenoftalein papir,koji uronimo u nju,treba dobiti crvenu boju.Ukoliko papir ne pocrveni,treba dodati još vapnenoga mlijeka,dok papir ne pocrveni.Za provjeru može se upotrijebiti i crveni lakmusov papir,koji če pomodriti ako ima dosta vapna u juhi.
Bordošku juhu treba potrošiti isti dan,nakon što je spravimo.Ako trebamo male količine,pripremamo je u staklenim posudama.Za jednu litru bordoške juhe koncetracije 2% trebamo 2dkg modre galice i isto toliko vapna.
Pri upotrebi bordoške juhe NIKAKO NE DOZIRAJTE OD OKA,jer se može lako pogriješiti.Bude li premalo vapna,ostaje modra galica u večoj količini i može doči do paleža voća.No ukoliko ostane veča količina vapna,otrovno djelovanje biti če znatno smanjeno.
Dogodi li se da se isti dan bordoška juha ne može potrošiti,na svakih 100l u nju če mo dodati 10dkg šečera ili 1l mlijeka.U tom se slučaju bordoška juha ne kvari,odnosno,ne gruša,10 do 14 dana i u tom ju roku treba potrošiti.