Objašnjava se različitim parazitskim i neparazitskim uzrocima. Od
abiotičkih čimbenika navode se: ekstremna temperaturna kolebanja,
osjetljivost marelice na niske zimske temperature, neodgovarajući izbor
tla što je često povezano s neadekvatnim izborom podloge za marelicu,
slaba kompatibilnost između podloge i plemke, utjecaj visine
cijepljenja, nedovoljna kemijska zaštita, neuravnotežena gnojidba, suša
te fiziološka nestabilnost marelice kroz stanje dormantnosti. Svi od
navedenih čimbenika mogu biti primarni uzroci odumiranja marelice, ali
isto tako dovode i do slabljenja voćke na koju se onda nasele razni
paraziti. Stoga se u literaturi navode mnoge gljive od kojih neke ne
mogu biti uzrok odumiranja, ali mogu se naseliti na oslabljenu voćku.
Sušenje mogu izazvati sljedeće polifagne vrste gljiva: Armillaria mellea, Verticillium dahliae, Phytophthora vrste, Eutypa lata, Monilia laxa, Leucostoma cinctum i druge. Od bakterija spominje se Pseudomonas syringae pv. syringae.
Pojedini mikroorganizmi ne moraju biti uzrok odumiranja, ali mogu
uvelike pridonijeti stresnom stanju i povećanju osjetljivosti domaćina
ili je u tome moguća interakcija više čimbenika. Zaštitna kemijska
sredstva protiv ove pojave nema već se neželjene promjene mogu umanjiti
samo preventivnim djelovanjem od izbora dobro terena, sadnog materijala,
podloge i sorti do provođenja suvremenih agrotehnoloških postupaka.