subota, 16. siječnja 2016.

Bouche Thomas uzgojni oblik


Ovo je vrlo prikladan niski,grmoliko plošni uzgojni oblik,koji je dosta proširen u Francuskoj i Mađarskoj,a primjenjuje se i u drugim zemljama.
Kod nas se pokazao kao vrlo prikladan,pa ga treba i dalje primjenjivati.Taj se uzgoj odlikuje nizom dobrih gospodarskih svojstava.Voćke uzgojene u obliku Bouche Thomas-sistem "barka" rano prorode,a redovito i obilno rode,te daju vrlo velik udjel plodova prvog razreda.Nakon formiranja za uzdržavanje ovog uzgojnob oblika troši se malo radne snage.Zbog dobre ravnoteže između rasta i rodnosti rez se gotovo i ne provodi,osim u manjoj mjeri(uglavnom se svodi na nprorjeđivanje).Budući da je to nizak uzgoj,radnici vrlo lako i brzo obavljaju berbu,pa su troškovi berbe manji.
Voćke se sade koso,pod kutom od 30stupnjeva u odnosu na ravninu tla,a na taj se način postiže dobra fiziološka ravnoteža između rasta i rodnosti.
Sadnice se uzgajaju na podlogama različite bujnosti,a najčešće na podlogama slabije do srednje bujnosti,no mogu se uzgajati i na vrlo bujnim podlogama.Sadnju treba obaviti tako da se mjesto na kojem je voćka bila cjepljena ukopa u tlo 2 do 10 cm,i to u teže i vlažno tlo 2 do 4 cm,a u lakša tla 6 do 10 cm.Na taj se način voćka ukopa u tlo na dužini od 10 do 20cm.
Nakon sadnje ne provodi se prikraćivanje vršnog pupa,jer on regulira lučenje hormona,rast,zametanje cvjetnih pupova i rodnost.
BOUCHE THOMAS-SUSTAV UZGOJA