srijeda, 3. veljače 2016.

Suzbijanje kovrčavosti lista breskve

Sa suzbijanjem kovrčavosti lista breskve,treba započeti još u fazi mirovanja pupa,budući da kada oboljenje zahvati voćku,više ga ne možemo suzbiti kemijskim preparatima,već se tada u najčešćem slučaju pristupa mehaničkom odstranjivanju zaraženoga lista.Iako na takav način možemo odstraniti oboljele listove i dalje će postojati opasnost da se bolest proširi na nezaražene dijelove voćke.Osim toga,ovaj postupak bi svakako trebalo izbjegavati,budući da mehaničkim odstranjivanjem lista,nepovoljno utječemo na rast i razvoj voćke.Upravo je zbog toga potrebno ovu bolest suzbijati pravovremeno i upotrebom odgovarajučih sredstava za zaštitu.
Prvu zaštitu,protiv ove bolesti treba obaviti još u jesen,nakon opadanja lista i to upotrebom preparata na bazi bakra.Istim preparatima obavlja se i zaštita u rano proljeće,prije bubrenja pupova,kada se mogu kombinirati i s mineralnim uljima,radi suzbijanja prezimljujučih štetnika.
Važno je napomenuti,da pri tome treba voćku dobro "okupati". 
Pripravci na bazi bakra kod breskve,kao i kod ostalih koštićavih voćaka,smiju se upotrebljavati samo u vremenu mirovanja vegetacije.
U fazi izbijanja listića iz pupova koriste se fungicidi Chromodin-S 65 ili Delan 700 WDG ili Dodine-S 65.Navedene preparate nikako ne koristiti u kasnijoj vegetacijskoj fazi,jer su fitoksični.
Sva tretiranja bi trebalo obaviti pravovremeno i kvalitetno.Ukoliko nakon tretiranja padnu oborine,isto bi trebalo ponoviti.