subota, 16. siječnja 2016.

Uzgojni oblik-etažna piramida


Etažna piramida,za razliku od obične piramide,ima na provodnici dvije(rjeđe tri ili četiri) etaže(kata) skeletnih grana.U svakoj etaži nalazi se tri do pet skeletnih grana,koje izbijaju u pršljenu jedna nasuprot drugoj,odnosno,na maloj udaljenosti jedna od druge.Skeletne grane u etažama zatvaraju s provodnicom kut od 45 stupnjeva.Na skeletnim granama prvog reda razvode se skeletne grane drugog reda,a na njima one trećeg reda.Sve one nose kraće ogranke s rodnim i nerodnim izbojcima.
Već prema bujnosti sorte i podloge etaže se razvijaju na međusobnom razmaku od 60 do 120cm.Obično se na veći razmak razvode kosturne grane između druge i treče etaže.
Kod ovog uzgojnog oblika krošnja ima veliku obrastajuču-rodnu površinu,ali nije dovoljno čvrsta.Čvrstoća krošnje je slabija zbog toga što grane u etažama izbijaju na približno istoj visini,a takav rast ne osigurava dobru čvrstoču i dobro srašćivanje grana s provodnicama.
Osim toga,kod ovog uzgojnog oblika krošnje su u sredini jače zasjenjene.
Zbog slabijeg osvjetljenja lišće slabije stvara hranu(fotosinteza),a i plodovi su sitniji i lošije obojeni,Radi toga se i ovaj uzgojni oblik sve više napušta.
Prije su se vrlo često šljive uzgajale u obliku etažne piramide.Zbog nedovoljne čvrstoče skeleta događalo se da se u godinama obilne rodnosti,ljeti ili pod teretom snijega,zimi,polome skeletne grane u vrhovima,ali i da se zalome na mjestu izbijanja iz provodnice.Danas se takav uzgoj sve više napušta.
Ako se kruške uzgajaju cijepljene na dunji,tada su slabije bujnosti,pa krošnje nisu odviše zasjenjene.Uz primjenu zelene rezidbe,mogu se u kućnim vrtovima uzgajati kruške na podlozi dunje u obliku etažne piramide.