subota, 16. siječnja 2016.

Vriškanje i otvaranje loze suncu


izgled čokota nakon skidanja lišća u zoni grožđa - snimleno u vinogradu g. Pribanića u Herucima (Križevci)
rezanje vrhova i iznošenje iz vinograda
Kolovoz je mjesec kada se izvodi vršikanje ("štucanje") loze i skidanje lišća u visini grožđa. S tim poslom ne treba žuriti i treba ga obaviti što kasnije, ovisno o godini. Loza je sad u punom razvoju, svi su listovi potrebni biljci i na kraju svaki list može zaštititi grožđe od nepogoda (opasnosti od tuče).
Vršikanje u kolovozu treba izvršiti iz dva razloga. Prvi razlog je to što izboji, koji su potjerali iz vrhova, obično su zaraženi peronosporom, a drugi razlog je da se na taj način osigurava grožđu više sunca i prozračnosti što omogućava bolje dozrijevanje grožđa.


Kada skidati lišće u zoni grožđa?
Lišće treba skidati, kada smo donekle sigurni da neće više biti opasnosti od tuče, a to je obično u kontinentalnoj Hrvatskoj poslije Velike gospe (15. kolovoza). Osim toga moramo voditi računa i o sortimentu koji je u našem vinogradu. Ako su više zastupljene kasnije sorte (Graševina, rajnski rizling, kraljevina i sl.) tada ćemo to učiniti kasnije (oko 1. rujna).
Glavni orijentir nam mora biti kada grožđe počne "meknuti" (u fazi šare). Ako to učinimo dok je bobica tvrda postoji opasnost od pojave paleži na grožđu. Isto tako u sušnim godinama, kada ima manje vlage, taj se postupak ne preporuča iz istog razloga.
Lišće treba skinuti s jedne i druge strane reda (ako se radi plantažnom vinogradu) do visine zadnjeg grozda. Na taj smo način osigurali dovoljno sunca i prozračnosti, manja će biti opasnost od zaraze sivom plijesni (botrytis), a slador se može zahvaljujući vršikanju povećati 1-2 %.
Dakle, vinogradari odlučite se sami što vam je činiti. Ako vam odgovara lakši i kiseliji "gemišt" onda ovo nemojte činiti, a ako ste ljubitelji bolje i plemenitije kapljice onda se pridržavajte gornjeg savjeta .