subota, 24. listopada 2015.

Bakterijski rak kruške-Pseudomonas syringe pv. syringe

Ova bakterijska bolest izuzetno je opasna za krušku jer može uzrokovati sušenje grana i čitavog stabla. Često se mijenja s bakterijskom paleži kruške.

Uzročnik bolesti
Bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe.

Simptomi
Ova bakterijska bolest ima slične simptome kao i bakterijska palež pa se mogu lako zamijeniti. Simptomi bakterijskog raka jesu rak kore i nekroza pupova, dehidracija i venuće cvjetova počevši od peteljke. Uvenuli cvjetovi ostaju pričvršćeni za stablo. Zaraza se iz cvjetova širi kišom na grane i to na koru koja mijenja boju, a zatim i nekrotizira. Te nekroze mogu obuhvatiti cijelu granu ili stablo zbog čega su provodni snopovi prekinuti pa dolazi do sušenja. Nakon toga, izboji i grane potamne.


Biologija bolesti
Niske temperatura i povećana vlažnost u fazi početka vegetacije pogoduju razvoju ove bolesti. Ova bakterija spada u epifitsku floru stabla kruške (može živjeti na površini kore). Za tu bakteriozu utvrđeno je da se vrlo brzo širi i izaziva štetu samo nakon godina s mrazovima  već kod -1 °C. Stoga, još se naziva i „ice-nucleating“ organizmom što znači da uzrokuje smrzavanje vode u biljnim tkivima na ili blizu niskim temperaturama. Dovoljno je samo nekoliko sati mraza pri takvim temperaturama pa da kora na stablu kruške bude oštećena malim pukotinama koje su golom oku nevidljive. Uklanjanje epiderme mrazom te napukla kora omogućuju prodiranje bakterije u unutrašnjost tkiva gdje izaziva rak-rane. Rezultat su teže ozljede od ozljeda izazvanih smrzavanjem.


Zaštita od bakterijskog raka
Od agrotehničkih mjera preporučuje se odstranjivanje kontaminiranih izboja i grana iz voćnjaka.
Kod kemijske zaštite, kao i druge bakterijske bolesti, tako i bakterijski rak se suzbija prskanjem bakrenim sredstvima. Tretiranje se vrši u jesen nakon opadanja lišća, pred početka vegetacije i u vrijeme kretanja vegetacije. Bakrenim sredstvima se preporučuje dodati ulje (Bijelo ulje, Kunilent i sl.).