četvrtak, 29. listopada 2015.

Mušica šiškarica kruškinih plodova-Contarinia pyrivora Ril.

Mušica šiškarica kruškinih plodova dosta je raširen štetnik kod nas. Pojavljuje se povremeno i lokalno tako da veće štete nanosi u pojedinim voćnjacima ili samo na pojedinim voćkama s time da se štete iz godine u godinu povećavaju. Češće napada rane sorte.

Štetnik napada
Plodnicu tj. plodiće.

Opis štetnika
Odrasle mušice sivosmeđe su boje i prekrivene žućkastim dlačicama. Prsište je crne boje. Imaju dobro razvijena krila koja su lagano čađave boje. Duge noge su smeđe boje. Na crnoj glavi imaju velike oči i duga smeđa ticala sastavljena od 26 članaka. Dužine su oko 3 mm.
Jaja su veličine 0,3 x 0,1 mm.
Ličinke su bjelkaste i narastu do 4 mm. Tijelo im je suženo na oba kraja i poprečno segmentirano.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezimi ličinka u tlu kao kukuljica. Mušice lete prije ili u vrijeme cvatnje krušaka što je obično od ožujka pa nadalje. Ženke odlažu jaja u cvjetne pupove. Jedna ženka u jedan pup odloži 10 do 15 jaja, alu u isti pup mogu i druge ženke odlagati jaja. Jedna ženka odloži pedesetak jaja. Iz jaja nakon 4 do 6 dana izlaze ličinke koje se ubušuju u plodnicu gdje se hrane. Razvoj im traje 4 do 6 tjedana. Odrasle ličinke zatim napuštaju plod i odlaze u tlo gdje se zavlače 8 do 10 cm u dubinu. Tamo prezime kao kukuljice u kokonu.
Ima jednu generaciju godišnje.

Štete koje izaziva štetnik
Ženka odlaže jaja u cvjetni pup iz kojeg će izlaziti ličinke. One se ubušuju u plodnice gdje sišu tj. hrane se tekućim sadržajem nastalim razgradnjom tkiva plodova pod utjecajem sline koju izlučuju. Time uzrokuju ubrzani rast i deformaciju ploda koji nalikuje na tikvicu. Plodovi se smežuraju i omekšaju. Na kraju pocrne i otpadnu.


Zaštita od mušice šiškarice kruškinih plodova
Najčešće se suzbijanje provodi skupljanjem i uništavanjem otpalih plodova prije nego što ličinke izađu iz njih. Obradom tla ispod krušaka u periodu kada su se ličinke zavukle u tlo na prezimljenje, a prije izletanja odraslih mušica u proljeće, uništavaju se ličinke i kukuljice štetnika.
Moguće je i tretiranje tla nekim „zemljišnim“ insekticidom ispod najjače zaraženih krušaka.
Jače napadnute nasade ovim štetnikom treba samo iznimno tretirati prije cvatnje insekticidima na bazi triklorfona, fosalona, diazinoona, piretroidima i dr.