četvrtak, 21. siječnja 2016.

Jesenska zaštita lijeske,oraha i breskve

Lijeska i orah se kao voćne vrste zadnjih nekoliko godina intenzivno šire i zauzimaju sve veće površine u Hrvatskoj. Lješnjak  kod nas uspijeva gotovo u svim krajevima. Divljeg ga možemo naći u šumama. Pitomi lješnjak uzgaja se u dva uzgojna oblika:kao grm ili kao stablašce. Prirodno svojstvo lješnjaka jest da raste u grmu. Prilikom sadnje,sadnica se jednako reže,bez obzira na to želi li se grm ili stablašce.

Početak opadanja lišća u jesen je termin kada je lijesku i orah potrebno zaštititi od bakterioza (Xanthomonas spp.).

Tipični simptomi zaraze bakteriozama su rak rane na grančicama i osnovnim granama iz kojih se za vlažna vremena iscjeđuje žuti bakterijski eksudat. U početku ih pronalazimo u malom broju, ali s vremenom ako ne provodimo mjere zaštite njihov se broj povećava (prenose se kapima kiše) tako da uskoro imamo zarazu cijelih stabala koja ubrzo zaostaju u rastu i rodnosti.

Za suzbijanje bakterioza lijeske i oraha preporučujemo  preventivni kontaktni fungicid širokog spektra djelovanja CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,5 – 0,6 %.
Ovu mjeru treba obavezno ponoviti u proljeće tik pred kretanje vegetacije. 

Lijeska je voćna vrsta koja cvate vrlo rano i dugo (od prosinca do početka ožujka ) pa ovo jesensko prskanje ne treba odgađati, najpovoljniji termin za prskanje je mjesec studeni ili najkasnije prvi dani prosinca kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.

Proizvođačima koji su registrirani u ekološkoj proizvodnji lijeske i oraha preporučamo za suzbijanje bakterioza BORDOŠKU JUHU u koncentraciji 1 – 1,5 %.
Breskva je kao voćna vrsta izuzetno osjetljiva na napad bolesti kovrčavosti lista (Taphrina deformans ).

Simptomi napada ove bolesti su nepravilne mjehuraste izrasline i deformacije na lišću, listovi su najprije svijetlozeleni a zatim poprimaju crvenkastu boju i ubrzo odumiru tako da jake zaraze mogu uzrokovati gubitak lisne mase na nezaštićenim voćkama i retrovegetaciju čime se voćke nepotrebno iscrpljuju.
Formiranje cvjetnih pupova za slijedeću godinu je slabije i voćke su osjetljivije na nepovoljne vremenske uvjete i podložnije izmrzavanju .
Za suzbijanje kovrčavosti lista preporučamo Vam također :
CUPRABLAU Z preventivni kontaktni fungicid na bazi bakra u koncentraciji 0,5 – 0,6 %
(500 – 600 g na 100 l vode) Cuprablau Z u jesen i u proljeće učinkovito suzbija kovrčavost lista breskve kako u intenzivnim suvremenim voćnjacima tako i na okućnicama.