srijeda, 20. siječnja 2016.

Zaštita vinove loze do cvatnje


Vinovu lozu do cvatnje potrebno je zaštiti od bolesti crne pjegavosti i plamenjače, te pepelnice.


Crna pjegavost
Glavni simptomi ove opasne i sve raširenije bolesti su lucnjevi sive boje sa puno crnih točkica koje vire iz kore, a u proljeće mnogi pupovi takvih lucnjeva ne tjeraju ili tjeraju samo djelomično.
Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog “drva” ili ga uopće nema. Osim toga, ne istjeraju pupovi pri dnu lucnja ili reznika pa ni za slijedeću godinu nema “drva” za pravilnu rezidbu.
 Zaštita:
Obvezno treba provesti plavo prskanje u fazi mirovanja, nakon rezidbe! Slijedeće prskanje treba provesti u vrijeme otvorenog pupa do faze dva listića s novim fungicidom RIVAL (koji sadrži aktivne tvari stopirajućeg djelovanja na ovu bolest). U kasnija prskanja protiv peronospore treba uvrstiti fungicide koji sadrže folpet (RIVAL, FORUM STAR) te kvalitetno prskati unutrašnjost čokota da bi na prošlogodišnjoj rozgvi zaustavili razvoj piknida i spora.
Vrlo je teško iskorijeniti crnu pjegavost i potrebna je upornost s ovim programom za smanjenje potencijala razvoja crne pjegavosti.
Grinje šiškarice
Simptomi napada ovog štetnika su nabrekline (šiške) rđaste boje na licu lista. Na naličju lista su uleknuća prekrivena vunastom prevlakom. Pri jakom napadu mogu otpasti napadnuti listovi. Za suzbijanje grinja preporučamo insekticid GLOBAL E-35 u koncentraciji 0,15%.
Plamenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Uncinula necator)
Prilikom napada peronospore već prije cvatnje jave se uljane, žute pjege na lišću dok se na naličju javi bijela prevlaka. Bolest napada sve organe vinove loze – list, cvjetove, bobice, izboje. Pepelnica također napada sve organe vinove loze. List se suši i uvija a prekriven je pepeljastom prevlakom koja ujedno prekrije sve napadnute organe i uzrokuje njihovo sušenje ili slab razvoj. Kod jakog napada bobice pucaju u fazi šaranja….
Peronospora i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno. Kvalitetna zaštita treba početi od faze kada je mladica dužine 10-15 cm a list promjera 5-10 cm: STAR 80 WP ili POLYRAM DF ili DELAN 700 WDG + CHROMOSUL 80 STAR 80 WP, POLYRAM DF i DELAN su kontaktni fungicidi za suzbijanje peronospore i moraju se prskati prije nastupa infekcije (uglavnom početkom svibnja). CHROMOSUL 80 je kontaktni fungicid za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora i u periodu do cvatnje koristi se u konc.0,3- 0,4%.
Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme ovog perioda tada bi prskanje kontaktnim fungicidima trebalo ponoviti prskanje tik pred cvatnju RIVAL ili FORUM STAR (peronospora) + COLLIS ili STROBY WG ili RUBIGAN EC (pepelnica). U ovoj fazi je vinova loza bujnija i potrebno je prijeći na sistemične fungicide koji se ravnomjerno rasporede na listu i unutar lista i u slučaju lošije kvalitete prskanja. Dolje navedeni sistemični fungicidi sadrže i kontaktnu komponentu koja spriječava novu zarazu te sistemičnu komponentu koja djeluje preventivno i kurativno (liječi zarazu).
RIVAL je sistemični fungicid (Al-fosetil+folpet) za suzbijanje peronospore i crne pjegavosti, a koristi se u konc. 0,35% FORUM STAR je sistemični fungicid (dimetomorf+folpet) za suzbijanje peronospore i crne pjegavosti u konc. 0,2%. COLLIS je najnoviji stobilurinski pripravak (krezoksimmetil+ boskalid) za suzbijanje pepelnice i stopiranje botritisa u koncentraciji 0,05%. STROBY GW je već iz prakse poznat kao odličan fungicid (krezoksim-metil) za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi. RUBIGAN EC je sistemični fungicid (fenarimol) za suzbijanje pepelnice u konc. 0,025%.