utorak, 31. svibnja 2016.

Pepelnica breskve-Podosphaera pannosa

Pepelnica breskve u pojedinim godinama može izazvati znatne štete, posebno na plodovima. U voćnjacima u kojima rano prestaje zaštita zna se pojaviti u jesen na listovima za vrijeme sekundarnog prirasta mladica.

Uzročnik bolesti
Gljiva Podosphaera pannosa.

Simptomi bolesti
Napadnuti dijelovi mogu biti djelomično ili potpuno prekriveni prljavobijelom gustom prevlakom hifa koje tvore micelij s oidijima. Tek nastala prevlaka je bijela, a kasnije postane blijedožuta. Stariji listovi su otporniji od novonastalih. Parazitirani list je u početku malo svjetliji, a uskoro se na zaraženim mjestima pojavi bijela prevlaka koja postepeno prekriva sve veću površinu. Kod jakih zaraza list može biti napadnuti i s lica i s naličja. Mladi listovi se uvijaju zbog nejednoličnog rasta parazitiranog i zdravog dijela plojke. Zaraženi listovi ne dostižu normalnu veličinu, a ako su jako napadnuti osuše se i otpadnu, no to se češće događa kad je čitava mladica napadnuta. Mladice mogu biti napadnute samo kad su zelene. Jako napadnuti vrhovi mladica s kojih je otpalo lišće, suše se. Na plodovima nastaju prljavobijele micelarne prevlake okrugla do ovalna oblika koje prekrivaju dio ploda. Mladi se plodovi nakon napada osuše.

Biologija bolesti
Parazit može prezimjeti u obliku kleistocija , premda se na području Hrvatske isti vrlo rijetko formiraju stoga imaju manju važnost u preživljavanju gljive. U tom slučaju kad nema kleistocija, gljiva prezimljava u obliku micelija u vršnim, rjeđe postranim pupovima. U proljeće s kretanjem vegetacije  gljiva prati rast listova i inficira ih ostvarujući prvu generaciju oidija. Tijekom vegetacije zaraza se vrši pomoću oidija.

Uvjeti za ostvarenje infekcije
Većina konidija proklija pri temperaturi od 21 do 27 °C uz relativnu vlagu zraka veću od 75%. Gljiva gubi virulentnost kada temperature budu više od 28 do 30 °C ili ako relativna vlaga padne ispod 70 do 75%. Pri 36 °C oidije ne klijaju. Jake kiše ispiru oidije s lišća i na taj način smanjuju infektivni potencijal gljive. Razdoblje inkubacije i pri optimalnim temperaturama relativno dugo traje, čak do 11 dana, dok se pri nižim temperaturama od 5 do 6 °C može produžiti i do 25 dana.

Zaštita od pepelnice breskve
Rezidbom zaraženih izboja tijekom zime smanjuje se potencijal infekcije i olakšana je zaštita u proljeće. Kemijska zaštita od pepelnice na breskvama i nektarinama počinje  kad plodovi dostignu veličinu lješnjaka tj. negdje polovicom svibnja ili početkom lipnja, ovisno o klimatskim prilikama i osjetljivosti sorte. Ako nema zaraze listova, zaštita sorata s učestalom zarazom plodova treba započeti odmah nakon završetka faze cvatnje. Rane sorte treba nastaviti prskati i nakon berbe. Smatra se da do 15% zaraženih listova u jesen ne utječe negativno na odrvenjivanje mladica. Koriste se fungicidi na bazi sumpora i dinokarpa, a kasnije kad se pojave prvi simptomi koriste se kurativni sistemici (triazoli).