subota, 16. siječnja 2016.

Cijepljenje ili kalemljenje voćaka


Cijepljenje je oblik vegetativnog razmnožavanja,odnosno operacija kojom se dio biljke ili plemka,prenosi na dio biljke zvan podloga sa svrhom da međusobno srastu u novi organizam.Za podlogu se uzima dio biljke koji nosi korijen,a za plemku dio plemenite sorte koju želimo uzgajati i koja će nam,kad voćka odraste,donositi plodove istih svojstava kao i stablo s kojeg je plemka uzeta.Poznata je činjenica da se pojedine voćne vrste mogu cijepiti ne samo na podloge iste vrste,nego i na podloge druge vrste(primjerice,sorte krušaka možemo cijepiti na podlogu dunje,gloga ili oskoruše,sorte bresaka na podloge bajama,šljive ili križanaca između breskve i bajama,trešnju možemo uzgajati cjepljenu na rašeljci ili trešnji,višnju na trešnji,rašeljci i višnji,marelicu na marelici,breskvi,bajamu i šljivi itd.).U ovakvim slučajevima treba voditi računa o podudarnosti između podloge i plemke.Najčešće ipak cijepimo sorte voćaka na podloge iste vrste,odnosno,jabuku na jabuku,krušku na krušku,šljivu na šljivu.
Postoje slučajevi nepodudarnosti između samo pojedinih sorti s podlogom,kao npr.kod cijepljenja sorata kruške na dunju,gdije je utvrđeno da sve sorte nemaju dobar kompatibilitet i da plemke s dunjom ne srastu dobro.Tako neke vrlo kvalitetne sorte krušaka,kao na primjer Viljamovka,Klapov ljubimac itd. Ne možemo uzgajatiizravno cijepljene na dunju.Sorte Pastorčica,Gellert,Hardenpont itd. Vrlo dobro srastu s dunjom.Zbog toga ih upotrebljavamo za međupodloge,odnosno,na dunju najprije cijepimo jednu od sorata koje dobro srastu,a potom na njih cijepimo željene sorte koje se ne mogu uzgajati izravno cijepljene na dunju.
Prilikom cijepljenja vrlo je bitno odabrati kvalitetnu plemku.Njih uzimamo samo s odabranih i poznatih matičnih stabala i to sa središnjih perifernih(vanjskih) dijelova krošnje.Za plemke se odaberu srednje do dobro odrvenjeli izbojci.Izbojci s gornjih ili vršnih i donjih ili nižih dijelova krošnje nisu prikladni jer,najčešće,ne sadrže dovoljno razvijene i ishranjene pupove.Najbolje su razvijeni i za cijepljenje prikladni središnji dijelovi izbojaka.
Za cijepljenje okulacijom najbolje je plemke uzeti s matičnih stabala,neposredno pred cijepljenje i samo toliko koliko u istom danu možemo iskoristiti.Treba voditi računa o činjenici da su za cijepljenje prikladnije jedre plemke,koje su sebi sadrže dovoljno vode.Stoga treba paziti da plemke nakon skidanja sa stable ne gube vlagu,pa se stoga odmah s plemki skidaju plojke,a zadrže dio peteljke.Plemke je najbolje skidati rano ujutro.Skinute plemke treba uviti u vlažnu krpu i držati u hladu.
Za cijepljenje u proljeće ,prije kretanja vegetacije,plemke treba uzeti u jesen,nakon opadanja lišća,jer tada sadrže najviše rezervnih organskih hraniva.Tijekom zime plemke se čuvaju u vlažnom pijesku,u prostoriji gdje se može održavati temperatura od 0 do 3 stupnja.
Osnovni pribor za cijepljenje jest nož i vezivo,a za cijepljenje osobito debljih i debljim granama još je potrebna voćarska pila,nož kresač i voćarski vosak,kojim se obavezno premazuju rane.
Okuliranje

Okuliranje ili cijepljenje na pup najrašireniji je,najsigurniji,najbrži i najsvrsishodniji način cijepljenja.Okuliranje se obavlja na dobro razvijenoj mladici(podlozi) s pupom,skinutoj s dijela dobro sazrele mladice plemke.Prema vremenu cijepljenja razlikuje se okuliranje na budni i spavajući pup.Na budni pup cijepi se u proljeće,poćetkom svibnja ili u lipnju.Primjenjuje se u toplijim krajevima.Potrebno je da se nova mladica iz nacijepljenog pupa,u istoj vegetaciji dobro razvije i odrveni.Okuliranje na spavajući pup obavlja se krajem ljeta,na početku kretanja sokova drugog dijela vegetacije.To je najčešće krajem kolovoza ili početkom rujna.Nacijepljeni pup počinje rasti(kreće) tek početkom vegetacije iduče godine.Plemke se uzimaju s matičnih stabala,s osvijetljene strane krošnje.Trebaju biti zdrave,odrvenjele i srednje bujne.S mladica se odmah skine lišće,a peteljke se ostave.Prije cijepljenja podloge se očiste od svih postranih ogranaka do visine na kojoj će se provesti okuliranje.U rasadničkoj proizvodnji najčešće na visini od 5 do 10 cm.Tehnika cijepljenja je jednostavna..Na određenoj visinioštricom noža zareže se kora u obliku slova "T",najprije odozdo prema gore,a odmah zatim zareže se vodoravna crta.Zatim se tupim dijelom noža kora malo razmakne ulijevo,pa udesno.S plemke se nožem skine okce s pupom i peteljkom lista.Stavi se u razmaknuti urez ispod kore,tako da se gornji kraj okca poravna s vodoravnom razrezanom crtom na podlozi.Kora se priljubi uz pup i poveže.Pri tome vezivo treba omotati oko cijele dužine reza.Preko pupa ne smije doći vezivo.Pup treba viriti ispod veziva.