subota, 16. siječnja 2016.

Povijanje grana


Rezidba voćaka i pravilno formiranje uzgojnog oblika jedna je od najznačajnijih pomotehničkih mjera u voćarstvu. Cilj ove mjere je pravilno formiranje krune voćaka, ranije stupanje na rod, optimalna rodnost i visok kvalitet plodova. Pravilno formiranje krune postiže se prije svega pravilnim povijanjem grana i njihovim rasporedom, kao i mjerama zelene rezidbe koja se izvodi tokom vegetacije. Ovu mjeru treba sprovoditi u svim nasadima višegodišnjih voćnih vrsta, posebno u nasadima jabuke, kruške, šljive, trešnje ( slabo, srednje i bujnih podloga i sorti),višnje, marelice, breskve, gdje se teži slobodnijem formiranju uzgojnog oblika sa dužim skeletnim granama. Ona je nezamjenjljiva u sistemu guste sadnje i intenzivnog uzgoja voćaka, koji u poslednje vrijeme zauzimaju sve veće površine.
Povijanje i pravilno usmjeravanje jednogodišnjih izdanaka na voćkama treba izvoditi od sadnje do završetka formiranja željenog uzgojnog oblika, u godinama pune rodnosti u smislu održavanje uzgojne forme, kao i kod podmlađivanja starijih voćki. Na ovaj način, grane koje smo odabrali za formiranje krune, razvodimo pod kutom od 65- 75° u odnosu na stablo voćke.Ovu mjeru najbolje je provoditi specijalnim savijačima grana, jer se sa njima grane dovode u najoptimalniji položaj za pravilno formiranje željenog uzgojnog oblika i izbjegavaju greške i štete koje mogu nastati nepravilnim izvođenjem ove mjere.Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove mjere ja da se grane povijaju lučno.Na ovaj način je slabiji porast ostavljene grane, a na mjestu savijanja izražena je pojava vodopija,što dovodi do nepravilnog formiranja same krošnje

Povijanje grana do sada se izvodilo tako što su se povijene grane u željeni položaj dovodile vezivanjem špagom, rafijom, kačenjem improviziranih utega ili korištenjem drvenih letvica od drugih materijala.Ovaj način povijanja grana nije praktičan iz više razloga. Ovakvo povijanje grana zahtijeva veće angažiranje radne snage, dolazi do usijecanja veziva u povijene grane ili stablo, ukoliko se zanjega vežu povijene grane. Na ovaj način se povećava opasnost od mehaničkih oštećenja ili povreda stabla što uzrokuje intenzivniji napad bolesti i štetočina i na taj način do propadanja sadnica. Ovako postavljeni zatezači ometaju sprovođenje ostalih pomotehničkih mjera tokom vegetacije.
Razni oblici i pravilno postavljeni savijači grana
Specfijalni savijači grana se postavljaju lako i brzo, manje je potrebno radne snage, napravljeni su od materijala koji su gugotrajni pa se mogu koristiti više godina, lakše se i pravilno rasporedjuju grane prilikom formiranja uzgojnog oblika i ne predstavljaju smetnju za nesmetano obavljanje svih agrotehničkih mjera tokom vegetacije.