četvrtak, 13. listopada 2011.

Kruška


Za uzgoj krušaka važno je odabrati prikladan proizvodni prostor. Kruška ne podnosi velike hladnoće. Tijekom dubokog zimskog mirovanja može kraće vrijeme izdržati do –25°C, a neke sorte i do -30°C. Kruška ne podnosi visoke temperature i nisku relativnu vlagu zraka tijekom vegetacije. Uz temperaturu iznad 34°C i relativnu vlagu zraka ispod 60% (kraj srpnja i tijekom kolovoza) dolazi do pojave paleži lišća kod većine sorte. Ova pojava može se djelomično neutralizirati sistemom navodnjavanja.
Za intenzivan uzgoj kruške nužno je osigurati dublja, dobro drenirana i teksturno lakša pjeskovito-ilovasto ili ilovasto pjeskovita i ilovasta tla, neutralne do slabo kisele reakcije. Osim toga, kruška zahtijeva tlo bogato humusom i hranjivim elementima.

Najzastupljenije sorte

Pored velikog broja sorti krušaka izdvojit ćemo one koje se najčešće susreću kod nas.
Jedna od vodećih je Viljamovka,zatim Rana Moretinijeva,Lipanjsko zlato, Rana košija,Conference,Butira, Santa marija,Trevuška i mnoge druge.
Viljamovka – jedna od najpopularnijih krušaka s pravom govoreći. Zacijelo zbog toga što joj plodovi dozrijevaju ujednačeno(krajem kolovoza) i što je u svježem stanju jako ukusna,a može se i preraditi u rakiju
Viljamovku. Plodovi su veliki sa prelijepom žutom bojom koji je s jedne strane prekriven crvenilom. Ukratko rečeno to je sorta izvrsne kakvoće, a i uvijek obilno i redovito rodi.

Rana Moretinijeva – To je jedna rana sorta koja razvija stabla velike bujnosti, a redovito i obilato rađa Plodovi dozrijevaju krajem srpnja. Plod je zelenožute boje koji je manje prekriven crvenilom. Sorta zahtijeva
toplije položaje i plodnija tla.
RANA MORTENIJEVA
Lipanjsko zlato – Plodovi ove sorte dozrijevaju rano, tj. krajem lipnja. Stablo je srednje bujnosti. Otporna je na sušu i hladnoću. Sorta obilno i redovito rodi, pa je stoga potrebno i ponekad prorijediti krošnju. Plodovi su zlatno-žute boje s blagim crvenilom na sunčanoj strani. Meso ploda je sočno i vrlo ukusno.
LIPANJSKO ZLATO
Conference – Sorta koja podnosi niske temperature. Razvija srednje bujna stabla koja obilno rode. Ubraja se u kasne sorte pa dozrijeva krajem rujna.Plodovi su zelekasto-žute boje prekriveni rđastim točkicama.
Plodovi se mogu dugo čuvati u skladištu. Ova sorta se često susreće u hladnijim i vlažnijim klimama,kojoj pogoduju ti uvjeti.
CONFERENCE

Nema komentara:

Objavi komentar