petak, 9. listopada 2015.

Što treba znati o voćnim sadnicama

U zadnjih nekoliko godina donesene su neke izmjene i dopune, te novi pravilnici vezani za proizvodnju sadnica u Hrvatskoj i njihovo stavljanje na tržište. To je dugo očekivani korak s obzirom na to da već duže vrijeme postoji dosta veliki problem s nedostatkom voćnih sadnica.
Teškoće s nedostatkom sadnica najviše su se očitovale kad je država prije nekoliko godina pokrenula Operativne programe podizanja trajnih nasada (koji su sada ukinuti), s ciljem da se prije ulaska u EU podigne što više voćnjaka i vinograda.

Nedostatak sadnog materijala

Tada su korisnici tih programa naišli na teškoću kod kupnje sadnica, i to naročito kvalitetnih voćnih sadnica. Iako tijekom godina, do danas broj rasadničara raste, i lakše je doći do sadnog materijala, ipak treba pripaziti gdje kupiti sadni materijal, po kojoj cijeni i prvenstveno koje kvalitete. Svaki proizvođač sadnog materijala mora se pridržavati određenih zakona i pravilnika, koje ćemo ovdje navesti, te na tržište može stavljati samo sadni materijal na zakonom propisan način. Neki od zakona koje treba poštivati su:
• Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. NN 140/05, te njegove dopune NN 35/08; NN 55/11 i pravilnici.
• Pravilnik o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća. NN 124/06, te dopune NN 153/09; NN 72/10; 30/11.

Pravilnici prilagođeni EU

Postoje i novi pravilnici koji su doneseni zbog potreba ulasku u EU. Pravilnik o upisu u upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala (NN 29/2008). On je važan jer se njime propisuju uvjeti kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe za upis u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala te registraciju pojedinih djelatnosti iz članka 7. stavka 4. Zakona o sjemenu, sadnom
materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (“Narodne novine” broj 140/05), uvjeti kojima moraju udovoljavati pravne osobe za upis u Upisnik laboratorija za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, uvjeti kojima moraju udovoljavati fizičke osobe za upis u Upisnik uzorkivača sjemena, sadržaj i način vođenja Upisnika.

Biljne putovnice

Ovisno o tome za koju se namjenu kupuju sadnice, mogu se birati i njihove kategorije. Prema pravilniku o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama (NN 54/07), na tržište se može staviti reprodukcijski sadni materijal i sadnice kojima je u postupku certifikacije potvrđena kategorija:
Inicijalni ili predosnovni materijal je reprodukcijski sadni materijal:
• proizveden u skladu s opće prihvaćenim metodama s ciljem održavanja autentičnosti sorte uključujući najvažnije karakteristike koje određuju njenu pomološku vrijednost i sprečavanje
širenja bolesti
• namijenjen za proizvodnju osnovnog materijala
• koji ispunjava uvjete za inicijalni ilipredosnovni materijal propisane za određenu vrstu
• za koji je na temelj stručnog nadzora utvrđeno da ispunjava zahtjeve iz ove točke
Osnovni materijal je reprodukcijski sadni materijal:
• proizveden na vegetativni način neposredno ili kroz poznat broj proizvodnih ciklusa iz inicijalnog ili predosnovnog materijala u skladu s opće prihvaćenim metodama s ciljem održavanja autentičnosti sorte uključujući najvažnije karakteristike koje određuju njenu pomološku vrijednost i sprečavanje širenja bolesti
• namijenjen za proizvodnju certificiranog materijala
• koji ispunjava zahtjeve za osnovni materijal propisane za određenu vrstu, i
• za koji je na temelju stručnog nadzora utvrđeno da ispunjava zahtjeve iz ove točke.
Certificirani materijal – su reprodukcijski sadni materijal i sadnice:
• koji su proizvedeni na vegetativni način neposredno ili kroz poznat broj proizvodnih ciklusa iz osnovnog materijala
• koji ispunjavaju zahtjeve za certificirani materijal propisane za određenu vrstu, i
• za koje je na temelju stručnog nadzora utvrđeno da ispunjavaju zahtjeve iz ove točke.
CAC (Conformitas Agraria Communitatis) materijal su reprodukcijski sadni materijal i sadnice koji ispunjavaju minimum zahtjeva propisanih za tu kategoriju. Također treba spomenuti da kod kupnje sadnica, a pogotovo za podizanje proizvodnih nasada, treba voditi računa da sadni materijal bude zdravstveno ispravan, odnosno tzv. bezvirusni certificirani sadni materijal, te da ima uvjerenje o sortnoj čistoći i deklaraciji.

Izvor:Gospodarski list