petak, 13. svibnja 2016.

Jabučni moljac-Yponomeuta malinellus Zell.

Ovaj štetnik je dosta rijedak u Hrvatskoj.
Štetnik napada
 Lisne pupove i lišće.

Opis štetnika
Leptiri imaju promjer krila 16 do 20 mm i ona su najčešće čisto bijele boje. Prednja krila imaju crne točke, a zadnja krila su sivkasta i resasta.
Gusjenice narastu do 20 mm. Žutozelene su, sivkaste ili žućkaste boje s po dvije crne točke na svakom segmentu. Glava im je crna. Kukulje se u malim bijelim prozirnim kokonima koji su poredani jedni pored drugih u središtu zajedničkog gnijezda.
Jaja su odlagana u konveksne, ovalne ili izdužene nakupine. Najprije su žućkaste, a kasnije smeđe boje.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezimi kao gusjenica prvog stadija u jajnom leglu. Leglo se sastoji od 20 do 80 jaja položenih jedno do drugog i pokrivenih sivkastom prevlakom što ga to čini sličnim boji kore. Početkom proljeća kada temperature porastu iznad 14 °C počinju izlaziti gusjenice koje započinju s hranjenjem. Njihov razvoj traje do kraja svibnja. Žive zajednički u paučinastim gnijezdima – zaprecima. Tu se i kukulje. Odrasli leptiri javljaju se u lipnju i srpnju, katkada i kasnije. Odlažu jaja na voćke. Leptiri su aktivni u sumrak (letenje, parenje, lijeganje jaja).
Ima jednu generaciju godišnje.


Štete koje izaziva štetnika
Gusjenice napada lisne pupovi, a zatim i lišće koje obavijaju pređom. Izazivaju opadanje lišća na vrhovima grančica jabuke, dok ono koje ostane na stablu biva izgrizeno. Kod veće defolijacije, ljetni rast plodova je zaustavljen dok oni koji kasnije dozrijevaju prijevremeno opadaju.
Značaj oštećena se razlikuje od godine do godine.


Zaštita od jabučnog moljca
Suzbijanje jabučnog moljca provodi se zimskim prskanjem voćaka uljanim organofosfornim insekticidima koji uništavaju gusjenice u jajnim leglima. U vrijeme vegetacije suzbijanje se provodi na način da se skidaju I uništavaju zapreci zajedno s gusjenicama te tretiranjem voćaka insekticidima na osnovi klorpirifosmetila, diazinona, diklorvosa te piretroidima.
Bioinsekticidi na bazi Bacillus thuringiensis također su učinkoviti.
Važan je I prirodni neprijatelj osica Ageniaspis fuscicollis