subota, 24. listopada 2015.

Purpurna pjegavost izboja kupine -Septocyta ruborum

Prisutnost ove bolesti zabilježena je i na našim područjima. Znatne štete nanosi u starim nasadima.

Bolest napada
Izboje.

Uzročnik bolesti
Gljiva Septocyta ruborum.

Simptomi bolesti
Tijekom ljeta na prizemnom dijelu izboja pojavljuju se tamnije zelene pjege oko 2 cm, a simptomi se javljaju i na bočnim izbojima te na gornjem dijelu izboja. Pjege postaju crvankaste, zatim smeđe, izduženog oblika i neravnih rubova. Pjega je obrubljena tankom intenzivnije crvenkastom zonom koja je odjeljuje od zelenoga dijela kore izboja. Pjege se spajaju pa mogu prekriti po nekoliko internodija. Izboji kržljaju dok oni jače zaraženi se suše zajedno s listovima, cvjetovima i eventualno plodovima. Unutar pjega mogu se primjetiti crne strukture – piknidi.


Biologija bolesti
Parazit preživljava u formi micelija u izbojima. Do proljeća formiraju se piknidi koji su zreli u travnju. Iz njih se od travnja do kolovoza oslobađaju piknospore. Piknospore su klijave od 0 do 33 °C, s optimumom kod 21 do 24 °C. Piknospore mogu inficirati samo ovogodišnje izboje. Inkubacija traje dugo pa do ekspresije simptoma dolazi ljeti.

Zaštita od purpurne pjegavosti izboja kupine
Nove nasade valja podizati zdravim sadnim materijalom. Ako se u nasadu primijete zaraze, zaražene izboje treba odrezati i spaliti. Pred kretanje vegetacije treba obaviti prskanje sredstvom na bazi bakra. Tijekom vegetacije djelotvornim su se pokazali fungicidi na osnovi karbendazima.