Naizmjenična rodnost
U plodovima se tijekom rasta razvijaju sjemenke u kojima nastaje hormon rasta giberelin koji tad odlazi u stablo. Previsoka koncentracija giberelina u stablu sprječava razvoj cvjetnih pupova, te tako iduće godine možemo očekivati uglavnom lisne pupove i vrlo mali broj cvjetnih pupova. Iduće godine kako je mali broj cvjetova na stablu, tako je i mali broj plodova, pa ni koncentracija giberelina nije visoka. Voćka zbog održanja vrste tako razvije mnogo cvjetnih pupova. I tako se rodna i nerodna godina izmjenjuju.Kako prorjeđivati?
U suvremenim proizvodnim voćnjacima koriste se razni preparati biljnih hormona kojima se prskaju voćke kako bi dio plodova otpao i time smanjio opterećenje. Drugi pak koriste mehaničke uređaje koji poput rotirajućih četki prolaze kroz krošnju i otkidaju plodove. To su vrlo ekonomični načini prorjeđivanja u velikim voćnjacima jer ne iziskuju puno radne snage. S druge su pak strane za male voćnjake, poput onih na okućnicama preskupi. Zato se može prorjeđivati ručno. To je zapravo i najbolji način prorjeđivanja. Tako se mogu ukloniti svi oštećeni (od tuče, insekata i sl.) ili zakržljali plodovi, a ostavljaju se samo jedri i najveći plodovi. Takvo prorjeđivanje je najbolje napraviti u fazi kada su plodići promjera 8 do 10 mm. Kod jezgričavih voćaka kao što su jabuke, kruške, dunje i sl. na mjestu jednog pupa najčešće se razvije 5 do 6 cvjetova, pa tako i plodića. To je očito preveliki broj plodova na jednom mjestu. Najbolje je dio plodova skinuti i ostaviti samo jedan, a ponegdje može i dva ploda ako imaju dovoljno mjesta i ako je mjesto prihvata za stablo dovoljno čvrsto da podnese toliku težinu.Prorjeđivanje koštičavih voćaka
Kod koštičavih voćaka kao što su breskve, šljive, trešnje i sl., također treba provoditi prorjeđivanje, posebice jer su njihovi plodovi i sami po sebi sitniji. Tako se npr. kod breskve 15 do 20 dana nakon završetka cvatnje prorjeđivanjem treba ostaviti 6 do 8 plodova po mješovitoj rodnoj šibi koja je najčešće rodno drvo kod breskve. Također njihov razmak treba biti 15-ak cm. Plod breskve je težak, a rodne grančice tanke te se pod težinom plodova jako povijaju prema tlu i lakše se ljuljaju uslijed vjetra, čime bi moglo doći do sudaranja i oštećivanja plodova. Kako šljiva ima manje i lakše plodove, taj razmak između plodova može biti upola manji (8 do 9 cm).Prednosti prorjeđivanja plodova:
- povećanje kakvoće i veličine plodova
- neprorijeđeni plodovi su sitniji, kržljaviji i manje ukusni
- prorjeđivanjem se omogućava veći prodor sunčevih zraka i ujednačeno sazrijevanje plodova
- u slučaju prevelike rodnosti grana se
- može slomiti uslijed težine plodova
- prorjeđivanjem se smanjuje potreba voćke za hranjivim tvarima i uklanja pojava naizmjenične rodnosti
- prorjeđivanjem se smanjuje mogućnost zaraze bolesti i napada štetnika.