Recept za krečenje koji ćete naći posvud na internetu glasi:
5 kg gašenog ili hidratiziranog vapna
0,5 kg močivog sumpora
0,5 kg kuhinjske soli
Voda (prema wikipediji rijedi se u omjeru 1:4 za rijetku, i 1:2 za gustu smjesu)
1 dcl mlijeka – neki stariji voćari dodavaju i mlijeko
Preporučljivo je da ova otopina odstoji prije primjene barem 24 sata, i naravno, koristite rukavice i pazite da ne udahnete vapno prilikom pripreme. Močivi sumpor je fungicid koji uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike. Sol daje ljepljivost smjesi. Preporučuje se korištenje gašenog vapna (prodaje se u plastičnim kantama) jer se smjesa mnogo bolje drži na kori nego ona pripremljena od hidratiziranog vapna (vapno u vrećama).
I prema uputama, kako bismo spriječili pojavu mrazopuca, ova se otopina primjenjuje obavezno na jesen. Debla voćaka premažite od zemlje pa sve do iznad račvišta grana. Naime, mjesto gdje grane izlaze iz debla osobito je osjetljivo na mrazopuc. Ukoliko na deblima zamijetite pojavu pucanja kore, takve rane je dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i premazati voćarskim voskom.