srijeda, 2. prosinca 2015.

Mali mrazovac-Operophtera brumata L.

Česti je štetnik koji se javlja u rastresitom tipu nasada jabuka, posebno u blizini šuma. Periodični je štetnik.

Štetnik napada
Pupove, mlado lišće i cvjetove.

Opis štetnika
Mali mrazovac odlikuje se izraženim spolnim dimorfizmom što znači da su ženke zdepastog tijela dugog 8 do 10 mm sa zakržljalim krilima dugim samo nekoliko milimetara pa tako ne mogu letjeti, ali su vrlo brze dok su mužjaci vitkog tijela s velikim krilima i dobri su letači. Krila su im tamno sivosmeđe boje s rasponom od 20 do 25 mm. ženke imaju 3 para dugih nogu.
Jaja su svijetložute do ružičaste boje.
Gusjenica ima zelenu glavu, zelenkastožuto tijelo s tamnom prugom na leđima te svijetlim bočnim prugama. Narastu od 25 do 30 mm dužine. Prilično su debele.


Biologija i životni ciklus štetnika
Prezime jaja na voćkama u skupinama od 5 do 50 jaja. U proljeće od sredine ožujka do sredine travnja iz jaja izlaze gusjenice koje započinju s hranjenjem na pupovima, mladom lišću i cvjetovima. Kasnije napadaju i starije lišće. Razvoj završavaju nakon 40 dana (kraj svibnja) kada se po nitima spuštaju do tla u koje se ukopavaju do dubine od 5 do 10 cm gdje će sljedećih 3 do 4 mjeseca biti zakukuljene. Nastupom jesenskih mrazova, od listopada do prosinca, javljaju se leptiri koji su na voćkama sve do prosinca. Ženke se penju po stablu dok mužjaci lete i traže ženke radi kopulacije. Ženke polažu jaja na grančice, pukotine u kori ili kod aksilarnih pupoljaka bilo pojedinačno ili u skupinama. Ona dalje prezimljuju.
Povećanju broja ovog štetnika pogoduju vlažna ljeta te blage i vlažne jeseni.
Odrasli oblici toleriraju temperature niske I do -15 °C, no aktivni su samo na temperaturama višima od 0 °C. Optimalne temperature su između 5 i 11 °C. Pri stalnim temperaturama u rasponu od 0 i 27 ° C, dugovječnost ženki varira od 2 do 31 dan.
Ima jednu generaciju godišnje.

Štete koje izaziva štetnik
Gusjenice u proljeće izgrizaju pupove, mlado lišće i cvjetove koje opredaju nitima. Kasnije napadaju i starije lišće jabuka. Na lišću prave velike rupe nepravilnog oblika, a mogu prouzročiti i golobrst. Ozbiljan je štetnik uzrokujući znatne štete kod teških zaraza.


Zaštita od malog mrazovca
U manjim voćnjacima, suzbijanje je moguće postavljanjem ljepljivih pojaseva oko debla na koje se zalijepe ženke.
Tijekom ljeta obradom tla oko stable moguće je uništiti kukuljice u tlu ili spriječiti izlazak leptira iz njih.
U zimskom prskanju koriste se mineralna ulja i uljani organofosforni insekticidi kojima se prskaju vršni dijelovi na kojima su najčešće odložena jaja.
Biološkim ili biotehničkim te kemijskim insekticidima na osnovi klorpirifosmetila, fosalona, piretroidima suzbijaju se gusjenice na početku jačeg napada.
Orijentacijskim pragom tolerantnosti smatra se 10% zaraženih cvjetova.